HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nouzové přežití

  1. Opatření pro nouzové přežití
  2. PANEL humanitárních organizací Libereckého kraje

Zabezpečení opatření nouzového přežití představuje souhrn činností a postupů věcně příslušných orgánů, dalších zainteresovaných subjektů a samotných občanů prováděných s cílem minimalizovat negativní dopady mimořádných událostí a krizových situací na zdraví a životy postiženého obyvatelstva.

Opatření nouzového přežití navazují na evakuaci obyvatelstva z postiženého území nebo jsou realizována přímo v prostoru mimořádné události nebo v zóně havarijního plánování. Tato opatření jsou rozpracována v Plánu nouzového přežití, který je součástí havarijního plánu kraje. Plán nouzového přežití obyvatelstva obsahuje:
  • nouzové ubytování,
  • nouzové zásobování potravinami,
  • nouzové zásobování pitnou vodou,
  • nouzové základní služby obyvatelstvu,
  • nouzové dodávky energií,
  • organizování humanitární pomoci a
  • rozdělení odpovědnosti za provedení opatření pro nouzové přežití obyvatelstva.
Opatření nouzového přežití jsou připravována v souladu s koncepcí ochrany obyvatelstva do roku 2013 s výhledem do roku 2020. V této koncepci je stanoveno, že k zabezpečení nouzového přežití obyvatelstva při mimořádných událostech budou:
  1. na centrální úrovni k dispozici pohotovostní kapacity pro 3 000 postižených osob; pro uvedené počty osob bude stát garantovat další nezbytná opatření pro jejich nouzové přežití,
  2. na úrovni krajů bude zabezpečeno 15 kontejnerů nouzového přežití, každý pro 25-50 osob, tj. celkem pro 375-750 osob a soupravy nouzového přežití k okamžitému a následnému použití.

Zdroj: GŘ HZS ČR 

vytisknout  e-mailem