HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Advent, Vánoce a silvestr, předejděme nebezpečí

Již tuto neděli zapálíme na adventním věnci první ze čtyř svíček. S adventem jsou neodmyslitelně spojené také tradice a symboly Vánoc. Zapalujeme svíčky, začínáme péct cukroví a zdobit vánoční stromky. Na konci roku pak také s příchodem Silvestra a Nového roku oslavujeme pomocí zábavné pyrotechniky. Jak ale předejít některým nešťastným událostem spojeným právě s tímto obdobím? 

Svíčky a adventní věnce

  • Při nákupu vánočního věnce dbáme na to, aby nebyl vyroben z vysoce hořlavého materiálu – např. pilin, hoblin apod.
  • Výběru svíček bychom měli věnovat dostatek času. Klasické svíčky, určené např. do svícnů, nejsou pro adventní věnce příliš vhodné, neboť brzy prohoří a mohou věnec či okolí zapálit. Pod každou svíčku patří podložka z nehořlavého materiálu o dostatečné šíři. Pokud dojde k převrhnutí či roztavení svíčky, zabrání se nehořlavou podložkou rozšíření ohně na nábytek, interiérové textilie a další vybavení domácnosti. Nikdy nedávejme pod svíčky ubrousky z hořlavých materiálů, jako je například papír či textil.
  • Pro adventní věnec je důležité vybrat vhodné místo. Rozhodně otevřený oheň nedáváme k oknům do průvanu, blízko záclon, do těsné blízkosti sedaček či jiných textilií, ani na poličku, skříň nebo televizi, neboť oheň se rychle přenese na nábytek a zařízení bytu.
  • Pokud na adventním věnci nejsou svíčky umístěné v misce z nehořlavého materiálu, který oddělí svíčku od dekorace a zachytí horký vosk, svíčky v žádném případě nezapalujme. Věnec s nezabezpečenými svíčkami ponechme pouze jako dekoraci.
  • Nikdy nenechávejme zapálenou svíčku bez dozoru dospělé osoby, pozor na únavu, usnutí apod. Zabraňme, aby na hořící svíčku dosáhly malé děti.

Vánoční stromky

Většina domácností dnes využívá elektrické osvětlení, a proto požáry vánočních stromků od zapálených svíček a prskavek se už objevují ojediněle. Ale i u elektrického osvětlení bychom měli dbát zvýšené opatrnosti a dodržovat základní bezpečnostní pravidla. Tedy kupovat výrobky nejlépe v běžné prodejní síti, opatřené českým návodem použití a s příslušnými certifikáty.

Vaření a pečení

Vánoce jsou také obdobím přípravy svátečních pokrmů. Při pečení, vaření a smažení nenechávejme bez dozoru zapnutý sporák nebo vařič. Dbáme zvýšené opatrnosti při vaření, aby nedocházelo ke vznícení připravovaných potravin. Pamatujme, že např. horký olej na pánvi a jiné hořlavé kapaliny se nesmí hasit vodou, jinak může snadno dojít k „výbuchu“, rozšíření požáru na digestoř a kuchyňskou linku, případně popálení. Pokud se na pánvi vznítí potraviny, je nejlepší pánev zakrýt pokličkou, navlhčenou utěrkou nebo třeba plechem na pečení a oheň tak udusit, případně použít hasicí přístroj s náplní určenou speciálně na jedlý tuk. Před začátkem hašení je třeba vypnout přívod energie.

Zábavní pyrotechnika

Oslavy Silvestra a Nového roku jsou velmi často spojovány s efekty zábavní pyrotechniky, ale i to má svá pravidla.

  • Zábavní pyrotechnika nepatří do rukou dětem.
  • Vždy dodržujme  pokynů výrobce.
  • Zábavní pyrotechniku neodpalujme pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek.
  • Pyrotechnické předměty odpalujeme v dostatečné vzdálenosti od osob i zvířat, abychom zamezili zraněním nebo případnému poškození sluchu.
  • Pro odpalování různých pyrotechnických předmětů zvolme volná prostranství, neodpalujme je v uzavřených prostorech, v blízkosti aut a zástavby. I zbloudilá světlice může zapálit například obložení balkonu či jiné hořlavé materiály.

V některých obcích upravuje místo a čas používání zábavní pyrotechniky obecně závazná vyhláška. Zrovna tak zákaz používání pyrotechnických výrobků je v pravomoci jednotlivých obcí na základě obecně závazných vyhlášek. Základním právním předpisem je zákon č. 206/2015 o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi.

Co když přeci jen začne hořet?
Pokud přes všechna bezpečnostní opatření k požáru dojde, zachováváme chladnou hlavu. Můžeme se pokusit požár zlikvidovat vlastními silami. V takovém případě je nutné reagovat rychle, zamezit přístupu vzduchu a menší požár v zárodku uhasit improvizovanými prostředky, např. udusit botou, pokrývkami nebo jinými silnějšími textiliemi bez umělých vláken nebo vodou (pozor však na elektrické přístroje či věci napojené do elektřiny.)
V žádném případě však nepřeceňujte své síly. Pokud zjistíme, že požár sami nemůžete uhasit, zavoláme hasiče na tísňovou linku 150 nebo 112.

autor: por. Bc. Lucie Hložková

FOTO: ilustrační

hzs_lk
 

vytisknout  e-mailem