HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pátek třináctého – Den požární bezpečnosti

12. 5. 2022 (MF) - Česká asociace hasičských důstojníků vyhlašuje každý rok pátek 13. Dnem požární bezpečnosti. Ten letošní vychází právě na měsíc květen. 

Den požární bezpečnosti je každoročně věnován nějakému tématu z oblasti požární ochrany a prevence. V loňském roce bylo tématem důležitost požárně bezpečnostních zařízení, letošní rok je zaměřen na požáry v přírodním prostředí a na zabezpečení požární ochrany v době zvýšeného nebezpečí vzniku požárů.

Hasiči dlouhodobě zaznamenávají nárůst požárů v přírodním prostředí. Četnost požárů v přírodním prostředí narůstá na jaře při jarním úklidu na zahradách, na loukách, v lesích, apod. Letošní příchod jara se z pohledu zásahovosti vymykal dosavadním statistikám. V březnu hasiči likvidovali přes dva tisíce požárů v přírodním prostředí, což je nejvíc v historii.   

V letních měsících se riziko vzniku požáru v přírodě kvůli suchému a teplému počasí ještě zvyšuje. Jejich nejčastější příčinou je lidská nedbalost. Nejzávažnějšími přírodními požáry jsou ty lesní, které se hasičům obtížně likvidují, protože k nim zpravidla dochází v těžce přístupném terénu, kde nelze plně využít hasičskou techniku a jsou velmi nebezpečné kvůli své schopnosti šířit se velkou rychlostí.


Požáry v přírodě:

zdroj: HZS ČR

vytisknout  e-mailem