HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pálení čarodějnic – rady hasičů, jak bezpečně prožít tuto oslavu

Blíží se poslední dubnový den a s ním přichází i tradiční oslava  „pálení čarodějnic“. 

Na mnoha místech republiky vzplanou v noci z 30. dubna na 1. května stovky ohňů. Aby tato noc neskončila pro její účastníky tragicky, je tu několik základních rad od hasičů.

Místo pro rozdělávání ohně by mělo být vzdálené minimálně 50 metrů od okraje lesního pozemku a řádně odděleno od hořlavého materiálu. Zakázáno je například rozdělávat oheň ve vysoké suché trávě nebo strništi. Lidé by při rozdělávání ohně měli dbát i na bezpečnou vzdálenost od stohů, obytných a hospodářských stavení. Oheň by se v žádném případě neměl nechávat bez dozoru a následně by se mělo zkontrolovat, zda je ohniště důkladně uhašeno, např. zalité vodou nebo zasypané zeminou. Při samotném pálení by lidé měli mít po ruce hasební prostředky jako vodu, lopaty nebo hasící přístroje. Pálení by se mělo provádět jen za bezvětří.

Při rozdělávání ohně kdekoliv v přírodě či na volném prostranství by lidé v žádném případě neměli používat vysoce hořlavé látky jako např. benzín, naftu nebo líh.

Při spalování hořlavých látek na volném prostranství jsou fyzické, právnické a podnikající fyzické osoby povinny, se zřetelem na rozsah této činnosti, stanovit opatření proti vzniku a šíření požáru. Spalování hořlavých látek na volném prostranství včetně navrhovaných opatření jsou povinny předem oznámit Krajskému operačnímu a informačnímu středisku Hasičského záchranného sboru (HZS) Královéhradeckého kraje, který může stanovit další podmínky pro tuto činnost, popřípadě může takovou činnost zakázat. K hlášení pálení mohou lidé využít aplikaci „pálení“, kterou naleznou na webových stránkách HZS Královéhradeckého kraje  https://paleni.izscr.cz/

Pokud se právnické nebo podnikající fyzické osoby (např. firmy, obce) rozhodnou pálit velké vatry, měly by tuto skutečnost také včas ohlásit na operační středisko Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje.

Při dodržování základních pravidel rozdělávání ohňů může proběhnout „pálení čarodějnic“ bez tragických úrazů a ničivých požárů.

vytisknout  e-mailem