HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Den požární bezpečnosti – pátek 13. září

Česká asociace hasičských důstojníků již tradičně vyhlašuje pátek 13. září 2013 jako „Den požární bezpečnosti“.  

Většina lidí považuje pátek třináctého za nešťastný den. Hasiči se snaží tuto pověru nešťastného pátku zlomit a poskytnout veřejnosti prostřednictvím sdělovacích prostředků informace o požárech a jiných mimořádných událostech (jak jim předcházet a jak se při nich chovat).
 
V tento den by HZS Královéhradeckého kraje rád upozornil a připomněl důležitost požárních hlásičů v domácnostech. V loňském roce hasiči v Královéhradeckém kraji likvidovali  téměř 190 požárů v domácnostech, které způsobily škody dosahující 34 milionů korun. Na možné nebezpečí nás mohou upozornit požární hlásiče.
 
Požární hlásiče mohou zabránit rozsáhlým a tragickým požárům v domácnostech
 
Požáry v domácnostech mají ty nejtragičtější následky. Aby byly následky požáru co nejmenší, je nezbytné vznik požáru včas zjistit. K tomu slouží požární hlásiče, které reagují i na malé množství kouře v domácnosti. Většina obětí požárů v bytech a domech neuhoří, ale udusí se toxickými zplodinami, které při požárech vznikají. Mnohdy se lidé ani nevzbudí a udusí se ve spánku.
Nejčastějšími příčinami vzniku požárů v domácnostech je neopatrnost a nedbalost lidí. Klasickým příkladem je zapomenuté jídlo na sporáku, zapálené svíčky u hořlavých materiálů nebo odložené nedopalky cigaret na nevhodných místech.
 
Autonomní hlásiče (požární hlásiče) jsou přístroje pro spolehlivou detekci kouře. Obvykle jsou vybaveny integrovanou sirénou a napájeny z baterie umístěné uvnitř. Pro zvýšení bezpečnosti lze jednotlivé autonomní hlásiče propojit a v případě požáru je spuštěna siréna na všech propojených hlásičích.
Hlásiče není vhodné umísťovat v blízkosti ventilátorů, tepelných zdrojů a ionizátorů vzduchu, v prašných prostorách nebo v místnostech s vysokou koncentrací cigaretového kouře, výfukových plynu apod. Hlásič by měl být umístěn v každé místnosti domu nebo bytu, minimálně však v místnosti, kde spíme a samozřejmě tam, kde lze předpokládat možnost vzniku požáru (např. dílna).
 
 
 autonomni hlasic.jpg
 
Autonomní hlásič požáru
 
 
Lidé, kteří ve svých domácnostech využívají plyn (k vaření nebo topení), by si měli pořídit detektor úniků hořlavých plynů. Ten zvukovým signálem upozorní na zvýšenou koncentraci prakticky všech typů hořlavých plynů (zemní plyn, svítiplyn atd.).
 
V případě úniku plynu v domácnosti musíte zabránit jeho vznícení (nedotýkejte se el. vypínačů, důkladně větrejte a snažte se zabránit dalšímu úniku plynu).
 
 
 
detektor_uniku_plynu.jpg
 
Detektor úniků hořlavých plynů
 
 
 
Požární hlásiče a detektory úniků plynu mohou být včasným varováním pro obyvatele bytu nebo domu, aby opustili domov a přivolali hasiče. Jejich cena se pohybuje v řádu stovek korun. Jedná se ovšem o investici, která se vyplatí. Včasným zpozorováním požáru si můžeme nejen zachránit život, ale i majetek v desítkách tisíc korun.
 
 

vytisknout  e-mailem