HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasičské chemické laboratoře pracují v nepřetržitém provozu

Od středy 12. září pracuje pět mobilních chemických laboratoří HZS ČR v nepřetržitém výkonu služby.  

Tisková zpráva ze dne 13. září 2012
 
 
Na základě součinnosti mezi Hasičským záchranným sborem ČR a Policií ČR, provádějí hasiči koordinaci chemických laboratoří HZS ČR. To znamená, že hasiči jsou schopni se svými mobilními laboratořemi okamžitě vyjet na základě žádosti policie na místo události k odebrání vzorků a provedení orientační analýzy vzorků. Podrobný rozbor probíhá následně ve statických laboratořích HZS ČR.
Činnost těchto laboratoří doplňují další tři tzv. výjezdové skupiny HZS krajů s rozšířenou detekcí, konkrétně z HZS Hl.m.Prahy, HZS Ústí nad Labem a HZS Jihočeského kraje.
 
Příslušníci MV - generálního ředitelství HZS ČR se účastní zasedání krizového štábu Ministerstva zemědělství, konkrétně mezirezortní pracovní skupiny, která byla k tomuto účelu vytvořena.
 
Mobilní chemické laboratoře HZS ČR slouží výhradně pro potřeby Policie ČR. A vzhledem k tomu, že plní prioritně úkoly k identifikaci pro PČR, nemohou bohužel svojí kapacitu využít pro jednotlivé žádosti občanů.
 
Od včerejšího dne bylo laboratorně u HZS ČR prověřeno 57 vzorků. Z toho více než polovina bylo kontaminováno metanolem. Tyto údaje jsou k dnešní 8 hodině ranní. Činnost laboratoří i nadále pokračuje a HZS ČR přijímá opatření pro zvýšení operativnosti pro odběry a laboratorního vyhodnocování vzorků.
 
Do této chvíle byla nejvíce zatížena laboratoř ve Frenštátu pod Radhoštěm, která je dislokovaná v nejvíce postižené oblasti.
 
 
Chemické laboratoře HZS ČR:
Chemická laboratoř HZS Plzeňského kraje v Třemošné u Plzně
Chemická laboratoř HZS Středočeského kraje v Kamenici
Chemická laboratoř HZS Jihomoravského kraje v Tišnově
Chemická laboratoř HZS Moravskoslezského kraje ve Frenštátu pod Radhoštěm
Chemická laboratoř Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč

vytisknout  e-mailem