HZS Jihomoravského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dva týdny po ničivém tornádu Hasičský záchranný sbor České republiky i nadále pomáhá obcím na Břeclavsku a Hodonínsku

8. 7. 2021 (RK) - Ve čtvrtek 8. července 2021 večer to budou již dva týdny co se obcemi na Břeclavsku a Hodonínsku prohnalo ničivé tornádo. 

Dne 24. června 2021, přibližně v 19:23 hodin jsme vyjeli k první nahlášené události a prakticky okamžitě se počet hlášení začal exponenciálně zvyšovat. Zasahovali jsme především v obcích Břeclav, Tvrdonice, Hrušky, Týnec, Moravská Nová Ves, Mikulčice, Lužice, Pánov-Hodonín a Hodonín.

V zasažené oblasti o rozloze přibližně 26 km2 se od TOHO večera vystřídaly možná až desítky tisíc pomáhajících. Hasiči, ať už dobrovolní či profesionální, rozhodně nezůstali stranou. Na místě události jsme byli mezi prvními a i 14 dní po události stále na místě pomáháme. Celkem se v postižené oblasti vystřídalo na 2000 profesionálních hasičů z celé České republiky, a přibližně stejný počet hasičů dobrovolných. HZS ČR nasadil v místě cca 550 ks techniky.

Mezi naše první  činnosti na místě patřila, ve spolupráci s ostatními složkami IZS, především záchrana životů a zdraví, a poskytování neodkladné předlékařské pomoci. Důležité bylo seznámení se s rozsahem události a vyhlášení zvláštního stupně poplachu. Vyhledávali jsme osoby ze sutin, koordinovali jednotlivé složky zásahu. Postiženou oblast jsme rozdělili na celkem pět sektorů, ve kterých jsme kromě jiného prováděli zprůjezdnění komunikací, prohledávání a odklízení nepojízdných vozidel včetně zemědělských strojů a autobusů, které tornádo rozházelo po postižené oblasti, a odklízení trosek a popadaných stromů. Stabilizovali jsme domy, i ty určené k demolici, aby si jejich obyvatelé mohli bezpečně odnést alespoň své osobní věci, pojistné smlouvy, doklady, fotky a jiné cennosti. Naši psychologové koordinovali psychosociální pomoc lidem v postižené oblasti. Naši lezci pomáhali odstraňovat poničené střešní konstrukce, a zaplachtovávali střechy budov. Tam, kde je to možné, se podílíme na demolicích budov. Těžkou technikou nakládáme suť a odvážíme ji na skládky, na kterých ji další naše technika třídí a alespoň částečně separuje. Naši psychologové a interventi se snaží být lidem oporou, aby tuto nesmírně obtížnou situaci lépe zvládali i po této stránce. Kompetence profesionálních hasičů jsou jasně dány zákonem, ve smyslu záchranných a likvidačních prací.

Přestože jsou zejména záchranné, ale dnes již také téměř všechny likvidační práce v postižené oblasti u konce, hasiči stále pomáhají do úplného ukončení všech likvidačních prací a předání jednotlivých sektorů (míst zásahu) starostům postižených obcí. Poté, co se hasiči vrátí na své stanice a zbrojnice, budou v zasažené oblasti zapotřebí především řemeslníci, kteří poškozené domy opraví či znovu postaví a pomohou tak s obnovou poničeného území.


plk. Mgr. Rudolf KRAMÁŘ
vedoucí pracoviště komunikace
Ministerstvo vnitra - generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru České republiky
Kloknerova 26
148 01 Praha 414
tel: +420 950 819 949
GSM: +420 720 112 150
e-mail: rudolf.kramar@grh.izscr.cz

Odkazy do noveho okna

Demolice_Lužice_10

Demolice_Lužice_10 

Detailní náhled

Demolice_Lužice_9

Demolice_Lužice_9 

Detailní náhled

Demolice_Lužice_8

Demolice_Lužice_8 

Detailní náhled

Demolice_Lužice_7

Demolice_Lužice_7 

Detailní náhled

Demolice_Lužice_6

Demolice_Lužice_6 

Detailní náhled

Demolice_Lužice_5

Demolice_Lužice_5 

Detailní náhled

Demolice_Lužice_4

Demolice_Lužice_4 

Detailní náhled

Demolice_Lužice_3

Demolice_Lužice_3 

Detailní náhled

Demolice_Lužice_2

Demolice_Lužice_2 

Detailní náhled

Demolice_Lužice_1

Demolice_Lužice_1 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem