HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Michal Brousil obhájil evropské zlato v disciplínách TFA!!!

Obrovského úspěchu pro jihočeský profesionální sbor dosáhnul o tomto víkendu (8. a 9. června 2019) Michal Brousil, který potvrdil, že patří na špici evropské elity v disciplínách TFA. V německém Mönchengladbachu obhájil zlato v individuálním závodě a zároveň byl členem štafety, která přivezla do Čech také zlatou medaili. 

Evropský šampionát vyhrál písecký Michal Brousil ve své věkové kategorii již v loňském roce. A jak se říká, obhajoba je vždy těžší než první zlato. Michal ale potvrdil, že jeho výkonnost a připravenost je letos opravdu špičková.
Čtyři úseky extrémně náročných disciplín, které byly v Německu završeny výběhem do 15. patra nemocnice, Michal zvládnul ze všech závodníků nejlépe. Jeho čas 5:48 byl nejrychlejší nejen v jeho věkové kategorii 30 - 34 let, ale i v celkovém hodnocení. Michal se tak stal evropským šampionem nejen své kategorie, ale vyhrál i absolutní hodnocení. Svého polského rivala Marcina Zdziebla, kterému svým parádním výkonem "vrátil" loňskou porážku, nechal letos za sebou o čtyři vteřiny. Třetí místo obsadil další český borec Pavel Kouřík (HZS Plzeňského kraje), jehož čas byl 5:54.

Zlato v individuálním závodě nebylo jediné, které si Michal Brousil z evropského šampionátu přiváží. Michal byl jedním z členů štafety, která nenašla letos žádného přemožitele a s přehledem zvítězila. Jeho kolegy ve zlaté štafetě byli: Michal Přecechtěl (HZS Olomouckého kraje), Pavel Kouřík (HZS Plzeňského kraje) a Tomáš Višnar (HZS Pardubického kraje).

Češi na evropském šampionátu dokázali, že patří mezi evropskou špičku. Všech šest členů českého reprezentačního družstva skončilo v elitní patnáctce nejtvrdších hasičů Evropy.

Michal Brousil navíc v letošním roce ještě neprohrál. Zvítězil na všech závodech, kterých se zúčastnil. A jeho sportovní forma byla excelentně načasovaná i na evropské mistrovství.

Další závody, které Michala čekají, je další soutěž ze seriálu Českého poháru, který bude v pátek 14. 6. v Plzni, a pak se Michal předvede na domácí půdě, a to na krajské soutěži HZS Jihočeského kraje v disciplínách TFA 22. 6. na Zadově.  

Video ze zlaté české štafety naleznete na facebooku HZS ČR.

Co je vlastně soutěž v disciplínách TFA?
Název „TFA“ pochází z anglického „Toughest Firefighter Alive“ a volně se překládá jako „nejtvrdší hasič přežívá“. Jedná se o nejtěžší hasičskou soutěž, která svými podmínkami simuluje práci hasiče při zásahu.
Každý hasičů startuje v předepsané výstroji: kompletním třívrstvým zásahovém obleku, přilbě, zásahových rukavicích a zásahové obuvi s nasazeným dýchacím přístrojem v pohotovostní poloze. A absolvuje v předepsaných časových intervalech čtyři úseky.

Na mistrovství Evropy v Mönchengladbachu byla stejně jako na dalších soutěžích trať rozdělena do čtyř úseků. Závodníci plní jednotlivé disciplíny odděleně po úsecích, intervalovým způsobem:

1. úsek – Běh s požárními hadicemi
Po startu soutěžící běží k připravené požární stříkačce, na ni napojí dvě hadicová vedení, která následně uchopí za proudnice a rozvine je. Spoje se mu nesmí rozpojit. Pak smotá dvě hadice, které odnese do boxu. Žádná část hadice nesmí z boxu vyčnívat.

2. úsek – Hammer box, tunel, figurína a bariéra
Soutěžící doběhne k hammer boxu a palicí provede 80 úderů, tunelem pronese 20 kg závaží tam a zpět, transportuje 80 kg figurínu a na závěr překoná bariéru.

3. úsek – Výstup na lešení
Čtyři nastavovací žebříky soutěžící opře o lešení, na které následně vystoupá a nahoře vytáhne 20 kg závaží. Cestou do cíle ještě napojí proudnici na monitor.

4. úsek – Běh do 15. patra výškové budovy
Každé mistrovství si volí vlastní budovu, kam musí závodníci v co nejkratším čase vyběhnout. V Mönchengladbachu je to místní nemocnice.

por. Ing. Vendula Matějů
tisková mluvčí HZS Jihočeského kraje
tel: 950 230 360
mobil: 725 035 023
webové stránky: www.hzsjck.cz

Odkazy do noveho okna

ME v TFA, Německo - 8. a 9. 6. 2019 (2)

ME v TFA, Německo - 8. a 9. 6. 2019 (2) 

Detailní náhled

ME v TFA, Německo - 8. a 9. 6. 2019 (1)

ME v TFA, Německo - 8. a 9. 6. 2019 (1) 

Detailní náhled

ME v TFA, Německo - 8. a 9. 6. 2019 (4)

ME v TFA, Německo - 8. a 9. 6. 2019 (4) 

Detailní náhled

ME v TFA, Německo - 8. a 9. 6. 2019 (3)

ME v TFA, Německo - 8. a 9. 6. 2019 (3) 

Detailní náhled

ME v TFA, Německo - 8. a 9. 6. 2019

ME v TFA, Německo - 8. a 9. 6. 2019 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem