HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči budou číst dětem vlastní pohádky

Více než rok trvalo, než světlo světa spatřila první knížka pravých hasičských pohádek. Pohádek, jejichž autory jsou sami hasiči - ti, kteří přijímají tísňové hovory na lince 112, rozhodují o výjezdech jednotky na operačním středisku, ti, kteří vyjíždějí ke všem mimořádným událostem, i ti, kteří posléze vyšetřují příčiny vzniklých požárů. Ti všichni hasiči a hasičky si našli čas, aby napsali, bez nároku na odměnu, svou pohádku pro dětské čtenáře a posluchače. 

Hlavní myšlenkou připravované knihy byla nejistá vize, že pohádky by pro děti měli napsat sami hasiči. Formou literární soutěže byli osloveni všichni příslušníci více než desetitisícového sboru a s mírnými obavami se čekalo, kolik příspěvků se vlastně sejde.
Během půl roku se sešlo téměř 40 krásných pohádek i celých pohádkových příběhů a další příspěvky přicházely ještě dlouho po uzávěrce soutěže. Odborná porota v čele s generálním ředitelem Hasičského záchranného sboru ČR genmjr. Ing. Drahoslavem Rybou měla nelehký úkol vybrat ty nejlepší z nich.
Nakonec bylo do knihy vybráno 14 klasických pohádek, ve kterých děti potkají draky, čerty, skřítky, statečné kohouty i kapry záchranáře. Společně s vypravěčem mohou děti držet palce kominíku Jankovi, aby stihl včas vymést všechny pekelné komíny, nebo přemýšlet, která kapička vody je ta nejdůležitější. Možná, že i dospělí čtenáři na chvilku znejistí, co je pravdy na pohádce o bratřích Síčích - prvních členech hasičského sboru.
Generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR genmjr. Drahoslav Ryba k tomu řekl: „Již nějakou dobu jsem přemýšlel o tom, že by bylo hezké mít vlastní pohádky o hasičích, které by rodiče nebo prarodiče mohli dětem číst. Když jsem na začátku s touto myšlenkou oslovil kolegy, vůbec mě nenapadlo, kolik tvořivých lidí u sboru pracuje. Pohádky, které se nám podařilo posbírat, jsou tak krásné, jako by je psali opravdoví spisovatelé.“ a dodal „Mám z knížky velikou radost a doufám, že se bude líbit všem malým i velkým čtenářům.“
Knížku veselými a vtipnými ilustracemi na míru obohatil malíř a zároveň dobrovolný hasič pan Ladislav Cabicar. Pan Cabicarovi jsou hasičská témata velmi blízká také proto, že je dlouholetým autorem vzdělávacích materiálů pro děti v oblasti požární prevence a dalších bezpečnostních témat.
Sám ilustrátor k tomu doplnil: „Pohádky jsou pohodové a tak i práce na této knížce pro mne byla radost. De facto po prvním přečtení pohádek už se mi v hlavě rýsovala přesná podoba ilustrace.“
Prozatím se neuvažuje o volném prodeji této knihy. Děti i dospělí mohou Hasičské pohádky získat jako odměnu za účast v nejrůznějších soutěžích a na akcích pořádaných Hasičským záchranným sborem ČR.
První knížky budou rozdány hned po jejím křtu, který proběhne v sobotu 3. září 2016 v Expozici požární ochrany během akce Zbirožské hasičské Tatrování. Knížku slavnostně pokřtí generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR genmjr. Drahoslav Ryba a další zajímaví a známí kmotři a kmotřičky. Možná, že si křest knihy nenechají ujít ani některé pohádkové postavy z knížky Hasičských pohádek.

Další informace k literární soutěži a vítězích.

(autorka článku: kpt. Mgr. Nicole Zaoralová, tisková mluvčí MV-GŘ HZS ČR)

vytisknout  e-mailem