HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Den požární bezpečnosti

Pátek třináctého je všeobecně považován za nešťastný den. Hasiči v celé České republice se každoročně snaží tuto pověru vyvrátit. Třináctý den v měsíci připadá v roce 2016 na pátek pouze v květnu. Proto Česká asociace hasičských důstojníků vyhlašuje právě na tento den „Den požární bezpečnosti“.  

Hlavním tématem letošního Dne požární bezpečnosti je „Bezpečný dům, bezpečný byt“. Rádi bychom tak informovali o výhodách detektorů požárů, zařízení na detekci nebezpečných plynů, jako jsou například metan nebo oxid uhelnatý, a upozornili na možnosti vybavení domácností, domů či dílen přenosnými hasicími přístroji.

Ve statistické ročence HZS ČR se uvádí, že jen za rok 2015 došlo v celé ČR k více než 20 tisícům požárů (v Jihočeském kraji 1351), z nichž 26% byly požáry domácností a obytných budov. Za stejné období zemřelo v ČR v souvislosti s požárem 115 (v Jihočeském kraji 9) osob a 1449 (v Jihočeském kraji 70) osob bylo zraněno. Více než 58% obětí požárů zemřelo při požárech v budovách. Tato smutná data nás vedou k tomu, abychom stále apelovali na širokou veřejnost, aby nepodceňovala nebezpečí požáru při běžných činnostech, které provádí zejména ve svém osobní životě. Zařízení autonomní detekce a signalizace je jednoduchý a ve srovnání s hrozícím rizikem levný prostředek, který dokáže varovat před rozšířením vzniklého požáru. A pokud nás detektor včas varuje, můžeme vznikající požár uhasit již v počátku a zabránit tak větším škodám, a to nejen na majetku. My, hasiči, říkáme, že je lepší, když nás budí hlásič než hasič.

Více o zařízeních autonomní detekce a signalizace naleznete v přiloženém souboru.

Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje otevře své brány pro širokou veřejnost v pátek 13. května na stanici profesionálních hasičů v Táboře. Hasiči všem zájemcům představí od 8 do 15 hodin nejen svoji výjezdovou techniku a ochranné prostředky, ale také poskytnou rady ohledně požární bezpečnosti osob a jejich majetku.

Českokrumlovští profesionální hasiči zvou v pátek 13. od 13:45 do 16:15 hodin do Dolní Vltavice. Bude zde možné vidět taktické cvičení složek IZS na téma záchrana osob a plavidla z vody. V sobotu 14. května pak v rámci sportovního závodu zásahových jednotek Šumaman v Přední Výtoni budou hasiči na fotbalovém hřišti předvádět, k jakým požárům může dojít v domácnostech a jaké jsou možnosti jejich hašení. 

(spoluautorka: por. Mgr. Lenka Valachová, oddělení stavební prevence, kontrolní činnosti a ZPP)

vytisknout  e-mailem