HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hejtman Jihočeského kraje vyhlásil období zvýšeného nebezpečí vzniku požáru

Hejtman Jihočeského kraje vyhlásil dnes 24. 7. 2015 od 13 hod. na základě posouzení situace a na návrh Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje období zvýšeného nebezpečí vzniku požáru na celé území Jihočeského kraje. Rozhodnutí platí do odvolání a hejtman ho vyhlásil z důvodu mimořádných klimatických podmínek způsobených déletrvajícím suchem na území kraje v důsledku vysokých teplot a dlouhodobé absence dešťových srážek.  

Po dobu účinnosti tohoto rozhodnutí se zakazuje:
  • a)      spotřebovávání vody ze zdroje pro hašení požárů k jiným účelům, než k hašení,
  • b)      používání pyrotechnických výrobků,

  • c)      používání jiných zdrojů zapálení, například létajících přání, lampionů, pochodní, svítících munic nebo jiných osvětlovacích prostředků,

  • d)      jízda parní lokomotivy, pokud není zajištěna bezpečnostním opatřením k zamezení vzniku požáru,

 

 
Další zákaz se týká míst, jako je: lesní porost a jeho okolí do vzdálenosti 50 m od jeho okraje, lesopark, park, zahrada a další zeleň, souvislá rostlinná pokrývka umožňující další šíření požáru, nebo plocha zemědělských kultur, které jsou svým rostlinným charakterem schopny vznícení a přenesení požáru, objekty pro skladování sena, slámy, úsušků nebo obilovin nebo volné sklady sena nebo slámy do objemu 4000 m3.
Na těchto místech se zakazuje:
  • e)      rozdělávání nebo udržovaní otevřeného ohně (například pálení klestu a kůry, spalování hořlavých látek),
  • f)       kouření (s výjimkou elektronických cigaret),

  • g)      odhazování hořících nebo doutnajících předmětů,

  • h)     používání mechanizačních prostředků při lesních a polních pracích, které nejsou opatřeny lapači jisker nebo jiným zařízením zabraňujícím vzniku požáru,

  • i)        jízda motorových vozidel po lesních a polních cestách a suchých travních porostech, vyjma motorových vozidel určených k pracovní a hospodářské činnosti v lesích a na polích nebo zabezpečujících opatření po dobu zvýšeného nebezpečí vzniku požáru, a dále motorových vozidel jedoucích po polních a lesních cestách ke stavbám pro bydlení a individuální rekreaci.

Přesné znění je uvedeno v Rozhodnutí hejtmana Jihočeského kraje č. 1/2015 ze dne 24. 7. 2015 o vyhlášení období zvýšeného nebezpečí vzniku požáru v návaznosti na Nařízení Jihočeského kraje č. 4/2015 ze dne 28. 5. 2015, kterým se stanoví podmínky k zabezpečení požární ochrany v době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru. Toto rozhodnutí je vyvěšeno na úřední desce Krajského úřadu Jihočeského kraje a na jeho webových stránkách www.kraj-jihocesky.cz.

 
 
Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje přistoupil k návrhu vyhlášení tzv. období sucha hejtmanovi kraje z důvodu množství a zejména rozsahu požárů vzniklých v uplynulých týdnech, při kterých dochází k značným škodám na polích, strojích při práci na polích a obecně v přírodním prostředí. K těmto zásahům je vždy nutné povolat velký počet jednotek požární ochrany, přičemž stoupají náklady na provedení zásahu. Přestože dle předpovědi počasí dojde v příštích dnech pravděpodobně ke snížení teplot vzduchu, zůstává půdní fond suchý a ani občasné srážky tento stav výrazně nezmění.
Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje dále mimo zakázané činnosti upozorňuje na nebezpečí při:
  • a)      odhazování nedopalků cigaret obecně,
  • b)      parkování aut v přírodním prostředí. Horký výfuk může způsobit vznik a rozšíření požáru při parkování na neposečené louce, cestě se suchou trávou,

  • c)      rozdělávání ohňů v kempech, dětských táborech či zahradách,

  • d)     práci v zemědělství, např. sečení. Pozor na kameny na polích, kdy při nárazu lišty může dojít k zapálení okolí od jiskry. Doporučujeme mít vždy k dispozici další stroj (traktor) s pluhem na oborání či zaorání částí, které budou žhnout, dále např. rozsáhlá pole je vhodné rozdělit na menší části, čímž se zamezí případnému přenosu požáru z jedné části na celé pole apod.

 

 
 
plk. Ing. Jana Neškodná
 
vedoucí oddělení stavební prevence, kontrolní činnosti a ZPP
HZS Jihočeského kraje
 

vytisknout  e-mailem