Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Humanitární pomoc do Srbska a Bosny a Hercegoviny dopravila také technika pořízená pro účely projektu spolufinancovaného z Integrovaného operačního programu

3. 6. 2014 (Nicole Zaoralová) - Technika pořízená v rámci projektu Integrovaného operačního programu přepravila do Srbska a Bosny a Hercegoviny materiální humanitární pomoc. Ta byla vyslána na pomoc obyvatelstvu zasaženému povodněmi v polovině května 2014. 

 

Nakládání humanitární pomociNakládání humanitární pomoci
Přeprava byla zabezpečena vozidly Národní základny humanitární pomoci, která byla pořízena pro účely stejnojmenného projektu spolufinancovaného ze strukturálních fondů Evropské unie.

Pomoc do postižených oblastí byla vyslána celkem dvakrát. Ve dnech 20. až 24. června 2014 dvě vozidla Národní základny humanitární pomoci převezla celkem 16 tun materiální humanitární pomoci do Srbského Bělehradu a do Bosny a Hercegoviny, konkrétně do Banja Luky a Sarajeva.

Podruhé se ve dnech 24. až 27. května 2014 vydala tři vozidla Národní základny humanitární pomoci do měst Sarajevo a Pale (Bosna a Hercegovina) a opět do Bělehradu, kam převezla celkem 32 tun materiální humanitární pomoci.

V obou případech byl přepravován materiál spolku Lastavica a Českého červeného kříže (který také zajišťoval všechny administrativní náležitosti přepravy) – potraviny, voda, hygienické a čisticí prostředky, zdravotnický materiál, ošacení, deky, nářadí a další materiál.

Vozidla Národní základny humanitární pomociVozidla Národní základny humanitární pomoci
Národní základna humanitární pomoci se nachází v obci Zbiroh. Je využívána za účelem příjmu humanitární pomoci ze zahraniční (přijetí a následná distribuce) a také za účelem organizace záchranářské a materiální pomoci do zahraničí, za které je odpovědné Ministerstvo vnitra-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky dle zákona č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému, ve znění pozdějších předpisů, ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí, složkami integrovaného záchranného sytému nebo ústředními správními úřady.

Projekt Národní základna humanitární pomoci byl spolufinancován ze strukturálních fondů Evropské unie a byl realizován v letech 2009 až 2010.

Více o projektu:
http://www.hzscr.cz/zakladnazbiroh

Tisková zpráva týkající se předání humanitární pomoci:
http://www.hzscr.cz/fotogalerie/staty-srbsko-a-bosna-a-hercegovina-byly-postizeny-v-kvetnu-2014-katastrofalni-povodni-fotogalerie.aspx

ce o Integrovaném operačním programu:
http://www.kvalitazivota.eu/


kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí

MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem