HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hrozba infekční eboly spojila záchranáře, hasiče, hygieniky i policisty, v nemocnici nacvičovali zásah

Horečka, slabost, bolest hlavy, nevolnost, zvracení. Příznaky, které by mohly ukazovat na běžnou chřipku. Pokud se ale tyto symptomy rozšíří o informaci, že nemocný pobýval v africké Libérii, musí záchranáři zvažovat i katastrofický scénář – krvácivou horečku ebolu. S podezřením na jednu z nejnebezpečnějších nákaz se museli při včerejším cvičení ve Fakultní nemocnici Olomouc vypořádat všechny složky Integrovaného záchranného systému Olomouckého kraje. Část urgentního příjmu tak byla včera ve večerních hodinách uzavřena, cvičilo se ale za plného provozu a reální pacienti byli ošetřeni běžným způsobem. 

Dvouhodinový test, kterého se zúčastnilo zhruba sto zdravotníků, hasičů, hygieniků a policistů, mělo prověřit provázanost záchranného systému a stanovit pravidla, jimiž by se měly všechny složky řídit. „Takzvaná typová činnost, která celostátně předepisuje postup v podobných situacích, vychází především z pražských podmínek. Procesy v regionu ale mohou být jiné než na centrální úrovni. Proto jsme si chtěli vyzkoušet, jak funguje spolupráce zdravotnického zařízení, hygieniků a složek integrovaného záchranného systému,“ vysvětlil důvody včerejšího cvičení náměstek ředitele Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Ing. Petr Ošlejšek, Ph.D.

Příjem pacienta s vysoce nakažlivou nemocí přitom v kraji dosud nacvičován nebyl. „Cvičili jsme jen některé jednotlivé činnosti, například dekontaminaci, ale spolupráci všech složek záchranného systému při takovém ohrožení jsme ještě nezkoušeli,“ uvedla vedoucí Oddělení nemocniční hygieny Fakultní nemocnice Olomouc MUDr. Jarmila Kohoutová s tím, že se navíc figuranti svých rolí zhostili velmi věrně. „Cílem bylo v první řadě zjistit, co není úplně optimální, a na základě poznatků všech zúčastněných vytvořit koncepci společného postupu, která by byla akceptovatelná pro všechny složky v rámci kraje. Napsat postup nejprve na papír a pak se podle něj snažit řídit, nám nepřipadá vhodné. Daleko efektivnější je posbírat poznatky z tohoto cvičení, výstupy pak budou více korespondovat s reálnou situací,“ doplnila s tím, že jedním z důležitých výstupů cvičení bude edukační video. „To poslouží jak jednotlivým složkám záchranného systému, tak při výuce ve školách,“ uzavřela Kohoutová.

zdroj: www.fnol.cz (Fakultní nemocnice Olomouc)

vytisknout  e-mailem