HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hořící sběrací lis slámy zapálil strniště

(5. 8. 2017) Tři jednotky hasičů hasily požár sběracího lisu na válcové balíky a ovíječky balíků i strniště u obce Kunovice v okresu Vsetín. 

Požár stroje na balíky, asi jeden kilometr za obcí Kunovice ve směru na Kelč, byl hasičům nahlášen v 14:55 hodin. Uhasit požár vyjeli profesionální hasiči z požární stanice Valašské Meziříčí a dobrovolní hasiči z Kunovic a Kelče, celkem se třemi cisternovými stříkačkami.

K požáru přijely jako první jednotky dobrovolných hasičů. V době jejich příjezdu stál hořící sběrací lis a ovíječka balíků u silnice. Od něj chytlo strniště a plameny zachvátily plochu velikosti asi jednoho hektaru. Profesionální hasiči strniště objeli a jedním vysokotlakým proudem vody zabránili plamenům v jejich dalšímu šíření. K uhašení požáru byly postupně nasazeny dva útočné proudy C a dva vysokotlaké proudy vody. K zavodnění strniště byla použita kropící lišta. Požár byl zlikvidován za necelou hodinu od ohlášení.

Majitel zemědělského stroje vyšetřovateli hasičů sdělil, že během práce zpozoroval ve zpětném zrcátku dým, vycházející ze sběracího lisu. Z ovíječky proto vyhodil jeden balík slámy a odjel k okraji příjezdové cesty. Zde zastavil, odpojil traktor od sběrače a snažil se požár uhasit jedním hasicím přístrojem a hasicím sprejem. To se mu ale nepodařilo. Proto požár ohlásil.

Vyšetřovatel hasičů pracuje s verzí technické závady na sběracím lisu.

Majitel určil škodu na sběrači a ovíječce v předběžné výši 1 500 000 korun.

Autor:  nprap. Roman Žemlička – HZS Zlínského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem