HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hned u dvou požárů lesa musel být dnes vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu

Devět požárů lesních porostů během jednoho dne je pro jihočeské hasiče extrémní číslo. Hasiči dnes (21. dubna) zasahovali u požárů lesních porostů například u Českého Rudolce, a to dvakrát, u Vitějovic, Výrova, Dačic, Horní Stropnice a nebo u obce Branice. Nejrozsáhlejší a nejkomplikovanější požáry lesů pak byli u Plané nad Lužnicí a obce Smědeč. 

Celé odpoledne likvidovali hasiči požár lesa u obce Ktiš, části obce Smědeč. Požár byl na tísňovou linku nahlášen v 12:41 hodin. Na místo operační důstojníci okamžitě vyslali osádky cisteren profesionálních hasičů ze stanic Prachatice a Křemže a dobrovolných hasičů obcí Lhenice, Brloh a Ktiš.
Hasiči v lese průzkumem zjistili, že les hoří na přibližně hektaru. Velitel zásahu si vyžádal další posilové jednotky, svolány byly jednotky SDH obcí Chroboly a Chvalšiny. Celkem tedy s požárem bojovalo sedm hasičských jednotek, sedm cisteren a tři dopravní automobily. Operační středisko vzhledem k rozsahu požáru a množství nasazené techniky vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu.
Požár se v době příjezdu prvních jednotek šířil lesem dvěma směry. Hasiči ihned vytvořili dopravní vedení vody a zahájili hašení. Dobrovolné jednotky vytvořily čerpací stanoviště v obci Smědeč, voda pak byla na požářiště dodávána kyvadlově cisternami. Přibližně po půl hodině hašení se podařilo dostat požár pod kontrolu - byla nahlášena lokalizace požáru. Jelikož se požár dostal i pod povrch do kořenů, museli hasiči vše prolít vodou. Úplná likvidace požáru tak zabrala další tři hodiny.
Po 17. hodině pak jednotky začaly požářiště postupně opouštět. Na místě zůstane pouze místní dobrovolná jednotka, která bude požářiště střežit po celou noc. Požár lesní hrabanky nezpůsobil žádnou škodu. Nikdo nebyl zraněn.

Druhý stupeň požárního poplachu vyhlásilo Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje také u požáru lesa u Plané nad Lužnicí. Informaci o požáru hasiči přijali v 15:42 hodin. Na likvidaci požáru byly postupně nasazeny jednotka profesionálních hasičů ze stanice Soběslav a jednotky SDH obcí Planá nad Lužnicí, Tábor, Tučapy, Košice a Chýnov. Na požářišti se celkem pohybovalo devět cisteren a jeden dopravní automobil.
Když hasiči provedli průzkum, podal velitel zásahu zprávu, že požár hoří na ploše přibližně 200 x 150 metrů a již se dále nešíří. Krátce před půl pátou proto byla nahlášena jeho lokalizace. Dobrovolná jednotka z Košic byla velitelem zásahu vyslána k vytvoření čerpacího stanoviště. Košičtí hasiči je vytvořili u rybníku Hejtman, kde čerpání bylo následně posíleno o dobrovolnou jednotku z Tučap. Vodu pak na požářiště vozily opět cisterny kyvadlově. Přibližně za hodinu a půl byl požár lesní hrabanky uhašen, čas úplné likvidace požáru je 18:03 hodin.
Tak jako u předcházejícího požáru se všechny jednotky po likvidaci vrátily postupně na své základny a na místě požáru pro dohled zůstali pouze místní dobrovolní hasiči.
Zda požár způsobil nějakou škodu, je v tuto chvíli v šetření.

Odkazy do noveho okna

Požár lesa, Smědeč - 21. 4. 2019 (1)

Požár lesa, Smědeč - 21. 4. 2019 (1) 

Detailní náhled

Požár lesa, Smědeč - 21. 4. 2019 (7)

Požár lesa, Smědeč - 21. 4. 2019 (7) 

Detailní náhled

Požár lesa, Smědeč - 21. 4. 2019 (6)

Požár lesa, Smědeč - 21. 4. 2019 (6) 

Detailní náhled

Požár lesa, Smědeč - 21. 4. 2019 (5)

Požár lesa, Smědeč - 21. 4. 2019 (5) 

Detailní náhled

Požár lesa, Smědeč - 21. 4. 2019 (4)

Požár lesa, Smědeč - 21. 4. 2019 (4) 

Detailní náhled

Požár lesa, Smědeč - 21. 4. 2019 (3)

Požár lesa, Smědeč - 21. 4. 2019 (3) 

Detailní náhled

Požár lesa, Smědeč - 21. 4. 2019 (2)

Požár lesa, Smědeč - 21. 4. 2019 (2) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem