Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hlavní činností hasičů je teď čerpání vody

Jednotky PO zasahovaly u 5.800 události v souvislosti s povodněmi, počet nasazených hasičů se již nezvyšuje a zůstává na úrovni 22.000 profesionálních i dobrovolných (od 1. 6. 2013). 

Čerpání vodyČerpání vody
Osm osob bylo v důsledku povodní usmrceno.

V postižených oblastech je nasazena speciální ženijní technika Záchranného útvaru HZS ČR. Jen během včerejška 6. 6. 2013 bylo nasazeno celkem 37 ks speciální zásahové techniky.

Hlavním úkolem je nyní odčerpávání vody velkokapacitními čerpadly. Celkem je nasazeno 60 ks čerpadel (plovoucí a kalová). Speciální velkoobjemová čerpadla jsou nasazena takto:

  • Praha -  1 x mobilní čerpací stanice (MČS) 1500
  • Hořín (SCK) -  1 x MČS 1500
  • Veltrusy (SCK) – 1 x MČS 400
  • Řevnice (SCK) – 1 x MČS 400
  • Nymburk (SCK) – 1 x MČS 400
  • Lovosice (ÚLK) – 1 x čerpadlo Somati pro dálkovou dopravu vody
  • Děčín (ÚLK) – 1 x čerpadlo Somati pro dálkovou dopravu vody
  • Plzeň (PLK) – 1 x čerpadlo Somati pro dálkovou dopravu vody
  • Nové Kopisty (ULK) – 1 x PČS 50 a 1 x MČS 150 (JMK),
  • Praha – 1 x MČS 400
  • Praha – 1 x MČS 600.

V tuto chvíli jsou již nasazena všechna velkoobjemová čerpadla, která ČR má. Z toho důvodu ústřední krizový štáb dne 6. června na svém jednání rozhodl o využití zahraniční nabídky Polska a Slovenska a požádal tyto státy o vyslání odřadů na velkokapacitní čerpání vody. Odřady budou nasazeny v průběhu dne 7. června. V Ústeckém kraji, konkrétně v Litoměřicích bude nasazen odřad ze Slovenska (8 osob) a ve Středočeském kraji odřad z Polska (7 osob).

Ve Středočeském kraji je nasazeno 5 nakladačů Bobcat.

Distribuujeme i nadále vysoušeče. V tuto chvíli pracuje naplno 1.875 vysoušečů kondenzačních a 181 vysoušečů teplovzdušných.

Armáda již obdržela požadavky od krizových štábů krajů na nasazení vojáků při likvidačních pracích. Ústí nad Labem – 100 vojáků, Děčín – 50 vojáků, Litoměřice – 60 vojáků, Lovosice 25 vojáků.

Dnes již bylo také nasazeno 60 příslušníků hradní stráže v Lahovicích a na Zbraslavi. Vojáci budou provádět likvidační a úklidové práce.

Během noci byly rozvezeny příručky POVODNĚ – Krizový manuál pro obce, které jsou určeny pro všechny starosty obcí, které byly zasaženy povodněmi. Tato stručná příručka podává informace o všech základních problémech, se kterými se obce musí po povodních vypořádat a jakým způsobem.  Věnuje se například tomu jak likvidovat odpady po povodni, jak žádat o věcné zdroje, jaká jsou základní pravidla hygieny po záplavách apod.

Příručka ke stažení (ve formátu PDF)


kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí

MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem