HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hazardování vodáků se životem

Ve Starém Plzenci na jezu prohrál vodák boj o život. 

V pátek 31. května 2013 dle svědka nasedl muž ve Starém Plzenci pod mostem do svého kajaku a vydal se na řeku. Naposledy byl spatřen nad jezem. Prudký proud převrátil plavidlo a vodák zmizel pod hladinou. V 17:12 hodin vyjeli na řeku hasiči.
 
Hasiči usilovně pátrali po muži na obou březích rozbouřené řeky od Starého Plzence po Koterov až do pozdních večerních hodin. Prohledali stavidlo starého mlýna. Po muži pátral i vrtulník s termovizí. Ráno 1. června se na řeku vydali znovu. Jediné, co z vody vylovili, byl kajak a brašnu s klíči a doklady. Tělo řeka doposud nevydala.  
 
Hasiči varují: Neriskujte zbytečně své životy a zdraví hazardním sjížděním řek. Mějte na paměti, že svým nezodpovědným chováním ohrožujete život nejen svůj, ale i životy záchranářů.
 
Před tím, než se vypravíte na řeku za dobrodružstvím, sledujte doporučení sjízdnosti řek a dobře si rozmyslete, zda se vám vyplatí v době vyhlášení stupňů povodňové aktivity riskovat životy na rozbouření řece.
 
Pokud jste svědky takové nehody, okamžitě zavolejte na tísňovou linku 112 nebo hasiče na linku 150. Pro snadnější orientaci je vhodné zapamatovat si říční kilometr. Číselná řada říčních kilometrů vzrůstá od soutoku směrem proti proudu. Důležité je všímat charakteristických orientačních bodů v prostoru, např. budovy, zajímavosti, zvláštnosti krajiny... významně tak urychlíte pomoc.
 
Zasahující jednotky:
 
HZS Plzeň-Slovany
JSDH Litice
JSDH Starý Plzenec

vytisknout  e-mailem