HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Havířovští hasiči chytili letos už podruhé stejného leguána, nyní jim unikal déle

Podruhé během čtyř měsíců odchytávali profesionální hasiči z Havířova (HZS MSK) leguána zeleného, který v místní části Šumbark unikl v úterý 28.7.2020 ze stejného terária, ale na jiný vysoký strom. V dubnu jim stačil žebřík a necelá půlhodina, tentokrát už byl leguán v úniku vyzrálejší a hasičům jeho chycení zabralo dvojnásobek dubnového času. A ještě si teď museli pozvat na pomoc kolegy z karvinské stanice HZS Moravskoslezského kraje – z lezeckého týmu.

Mrštný leguán přebíhal či doslova plachtil po vzrostlém smrku nahoru a dolů a zprvu nepomohly ani odchytové sítě, ani odchytová chapadla, která přivezla specializovaná jednotka ze stanice HZS MSK Ostrava-Přívoz. Hasiči si museli dát pozor na své ruce v rukavicích, ale hlavně na obličej, který by zřejmě neodolal setkání s dlouhým kmitajícím ocasem leguána.

Všechny odchytové pomůcky i osobní zkušenost jednoho z hasičů s chovem leguánů, kteří dobře šplhají i plavou, nakonec přispěly k otupení pozornosti krásného tvora a jeden z karvinských hasičů-lezců jej chytil do ruky. A snesl ze smrku dolů, kde skončil v přepravní kleci zdejšího zvířecího útulku.

Leguán zelený je velký ještěr se zeleným či našedlým zbarvením, jehož délka těla dosahuje až dva metry a může vážit až 5 kg. Samice je o něco menší a dosahuje i nižší hmotnosti.

Má ještěrkovité tělo se čtyřmi pětiprstými končetinami s dlouhými a zahnutými drápy, které mu umožňují udržet se na stromech, a s dlouhým ocasem, který je delší než celé tělo a při nebezpečí se z něj stává účinná obranná zbraň. Typickým znakem tohoto leguána je výrazný hřeben ze zahnutých trnů a hrdelní lalok. Tento prokrvený lalok mu napomáhá v termoregulaci, a využívá jej rovněž při námluvách nebo hájení svého teritoria

V tlamě leguána zeleného se nachází mnoho drobných, avšak ostrých zubů, jimiž potravu pouze trhá (nežvýká ji). Polyká i velká sousta, která případně překousne nebo rozdrtí svalnatým jazykem. Svůj chrup obměňuje jinak než většina druhů plazů – nový zub vrůstá do starého, kterého v konečné fázi vytlačí ven a nahradí jej.

Odkazy do noveho okna

leguanHavirov (1)

leguanHavirov (1) 

Detailní náhled

leguanHavirov (2)

leguanHavirov (2) 

Detailní náhled

leguanHavirov (3)

leguanHavirov (3) 

Detailní náhled

leguanHavirov (4)

leguanHavirov (4) 

Detailní náhled

leguanHavirov (5)

leguanHavirov (5) 

Detailní náhled

leguanHavirov (6)

leguanHavirov (6) 

Detailní náhled

leguanHavirov (7)

leguanHavirov (7) 

Detailní náhled

leguanHavirov (8)

leguanHavirov (8) 

Detailní náhled

leguanHavirov (9)

leguanHavirov (9) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem