HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Havárie domíchávače do řeky Olšavy se obešla bez zranění. Aktualizace.

(25. 2. 2021) Hned několik jednotek profesionálních hasičů zasahovalo od 13:52 hodin v Uherském Brodě u dopravní nehody domíchávače, který se převrátil do řeky Olšavy. K události byly vyslány jednotky profesionálních hasičů ze stanic Uherský Brod, Uherské Hradiště, Zlín a Otrokovice. Na místo se dostavil také velící důstojník směny. 

Při havárii došlo k úniku provozních náplní, které hasiči zachytili pomocí speciálních sorpčních látek a norných stěn. Ke zranění řidiče naštěstí nedošlo. Dostupná technika bohužel nestačila na vyproštění nákladního vozu z koryta řeky a proto si speciální těžkou techniku po několika hodinách zásahu zajistil jeho majitel z jiného kraje. V 17:28 hodin mu proto bylo místo havárie předáno a jednotky se na pokyn velitele zásahu vrátily zpět na své základny. Na hladině zůstávají natažené norné stěny, a v případě jakéhokoliv ohrožení vodního toku budou hasiči na místo znovu povoláni.

Vyproštění stroje bude probíhat za účasti HZS kraje s největší pravděpodobností v pátek, po příjezdu zmíněné speciální techniky.

Aktualizace:

Dne 26.2.2021 v 16:14 hodin, po ustavení speciálního jeřábu, přijali hasiči žádost o pomoc a asistenci při vytažení domíchávače z koryta řeky. K události vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Uherský Brod, a také jednotka dobrovolných hasičů města Uherský Brod. Po domluvě se zástupci firmy, realizující jeřábnické práce, bylo postupně provedeno navázání domíchávače a jeho následné vytažení na břeh. Úniky provozních kapalin byly neustále kontrolovány a zachytávány pomocí norných stěn a speciálních sorpčních látek, které byly na pokyn velitele z důvodu velké spotřeby dovezeny ve větším množství také ze stanice Uherské Hradiště. Krátce po osmé hodině večer bylo dokončeno vytažení vozidla na břeh a jednotky se postupně vrátily zpět na své základny. 

Autor: kpt. Ing. Pavel Řezníček – HZS Zlínského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem