HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasičům v Pardubickém kraji Ježíšek nadělil nová zásahová vozidla

Profesionální hasiči v Pardubickém kraji obdrželi v těchto dnech zbrusu novou techniku. Jedná se o tři protiplynová vozidla PPLA na podvozku Renault. Dva kusy této techniky byly pořízeny z Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů. Jedno vozidlo bylo pořízeno za zhruba 4 000 000 Kč. Protiplynové vozidlo poputuje do Chrudimi a druhé na stanici do Svitav.

Třetí automobil s rozšířenou výbavou byl pořízen z Programu INTERREG V-A Česká republika-Polsko, název projektu Bezpečné pohraničí. Automobil byl pořízen za zhruba 5 300 000 Kč. Zásahové vozidlo bude sloužit hasičům v Ústí nad Orlicí.

Nová vozidla nahradí již dosluhující vozy – PPLA Mercedes Benz 917 rok výroby 1995, PPLA AVIA A31 rok výroby 1985 a TA-CH AVIA A31 rok výroby 1996.

A jaké jsou parametry vozů:

Podvozek:

Nejvyšší přípustná hmotnost 12000 kg

Provozní hmotnost 8400 kg

Výška 3300 mm, Šířka 2550 mm, Délka 8350 mm

Provedení podvozku 4x2, s uzávěrkou zadní nápravy

Měrný výkon motoru 15kW/t

Míst k sezení 3

Couvací kamera

Tažné zařízení – čep 40, pro tažení vleku do 3500 kg

Max rychlost 110 km/h

Nástavba:

Nástavba je řešena jako tří – roletová (2 x 3 rolety) se zadním prostorem (dílnou) přístupným bočními dveřmi z levé strany a zadními výklopnými vraty v plné výšce a šířce nástavby. Část nástavby opatřená roletami slouží pro uložení potřebného chemického a protichemického materiálu. Prostor dílny je určen nejen pro práci technika chemické služby, zejména při dlouhotrvajících zásazích, ale také jako prostor pro převoz rozměrného, nebo nadstandardního příslušenství v pojízdných boxech velikosti euro-palety. K nakládce a vykládce těchto boxů, je vozidlo vybaveno hydraulickým čelem o nosnosti 750 kg, které je v transportní poloze uloženo pod podvozkem vozidla. Prostor dílny se dá v případě potřeby rozšířit o stanový přístřešek, který se nechá zavěsit na výklopná vrata v zadní části vozidla.

Na obou bocích vozidla ve spodní části jsou úložné schrány pro uložení sorpčních materiálů. Na levém boku vozidla je samostatná izolovaná schránka pro převoz nebezpečných látek. Jako zdroj elektrické energie ve vozidle slouží buď elektřina dodávaná od podvozku vozidla, v případě nastartovaného vozidla, vyjma rozvodu 230 V, nebo napojení na elektrocentrálu, která je součástí vozidla. Vozidlo je též vybaveno bezzásobníkovým rozvodem vody s ohřevem a nezávislým topením v prostoru dílny.

Vozidla vychází z již ověřeného konceptu HZS Pardubice, kdy došlo na jednom vozidle ke spojení protiplynového automobilu (PPLA) a technického automobilu chemického (TACH). Díky předchozím zkušenostem z provozu podobného vozidla a zejména, díky vstřícnému a nápaditému přístupu dodavatele KOV Karoserie Velim, s. r. o., se u nových vozidel povedlo ještě více umožnit využití vozidel v praxi, za zmínku jistě stojí výsuvná nášlapná plata, která umožňují bezpečný pohyb obsluhy a manipulaci s výbavou vozidel po celém boku nástavby,“ říká kpt. Ing. Pavel Vtípil z oddělení IZS a služeb krajského ředitelství HZS Pardubického kraje a dodává, že: „firma od začátku na vozech pracovala velmi poctivě a udělala vše proto, aby auta opravdu byla funkční a dobře hasičům sloužila, za což patří obrovský dík majiteli firmy Ing. Jiřímu Kolářovi.“

Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

protiplyn

protiplyn 

Detailní náhled

protiplyn1

protiplyn1 

Detailní náhled

protiplyn2

protiplyn2 

Detailní náhled

protiplyn3

protiplyn3 

Detailní náhled

protiplyn4

protiplyn4 

Detailní náhled

protiplyn5

protiplyn5 

Detailní náhled

protiplyn6

protiplyn6 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem