HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasičům při likvidaci požáru velmi ztěžuje práci silný mráz

HZS Pardubického kraje, územní odbor Chrudim 

V pondělí 26. února v 9.21 hodin vyjížděli profesionální hasiči z Hlinska a dobrovolní hasiči z Luže, Předhradí, Proseče a Skutče do Hluboké, kde došlo k požáru. Jednalo se o požár truhlářské dílničky. Plameny se rozšířily na celou dílnu a dále do střešní konstrukce sousední rekreační chalupy i na střešní konstrukci rodinného domu majitele dílny. Hasiči nasadili k likvidaci požáru tři proudy C. Požár hasiči dostali pod kontrolu v 10.27 hodin a zcela zlikvidován byl v 11.40 hodin.

Příčinou vzniku požáru bylo ponechání hořlavých materiálů na topidle na tuhá paliva v dílně. Majitel ráno v kamnech zatopil a odešel na nákup. Zapomněl na kamnech hořlavé materiály, které se vznítily od horního plátu na kamnech. Při požáru došlo ke zranění majitele, který se pořezal od skla a ženy, která si pádem na zledovatělém povrchu zhmoždila rameno. Obě osoby byly převezeny zdravotnickou záchrannou službou k ošetření do nemocnice. Předběžně byla škoda, která vznikla požárem, vyčíslena na 200 tisíc korun. Uchráněné hodnoty se pohybují v řádech miliónů, tedy předběžně zhruba 5 miliónů korun.

Zásah jednotek byl velmi komplikován silným mrazem, teplota se pohybovala kolem - 10 stupňů Celsia. Práce hasičů v mrazivém počasí je velmi komplikovaná. Hrozí mnoho rizik. Dochází k zamrzání čerpadel, hadicových vedení a armatur, voda použitá na hašení neodtéká, ale vytváří na konstrukcích, přístupových cestách a požární technice silné vrstvy ledu, a tím dochází k omezení pohybu hasičů. Při mrazu také dochází k podstatně intenzivnějšímu hoření, způsobenému teplotním rozdílem hoření a okolí.

U požáru automobilu na silnici mezi obcemi Slatiňany a Orel zasahovali v pondělí 26. února v 16.29 hodin hasiči. Při příjezdu hasičů byl celý automobil Citroen Saxo v plamenech. Hasiči požár dostali pod kontrolu v 16.40 hodin a za dalších osm minut byl zcela zlikvidován. „Příčinou vzniku požáru je technická závada na palivovém systému. Došlo k poruše těsnosti pravděpodobně palivové hadičky s následným únikem benzínu do motorového prostoru a ke vznícení benzínových par od jiskření alternátoru,“ řekl k příčině vzniku požáru vyšetřovatel nprap. Zdeněk Horský z HZS Chrudim. Škoda, kterou plameny způsobily, byla předběžně vyčíslena na 30 tisíc korun.

Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

Hluboká

Hluboká 

Detailní náhled

Hluboká1

Hluboká1 

Detailní náhled

Hluboká2

Hluboká2 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem