HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasičští chemici se při šestnáctém setkání v Seči zaměřili hlavně na problematiku nelegálních laboratoří

Rok se s rokem sešel a více než stovka profesionálních hasičů z Pardubického a Královéhradeckého kraje se opět setkala v Seči u Chrudimi, kde se konalo další proškolení hasičů chemiků.

Již po šestnácté bylo instrukčně metodické zaměstnání (IMZ) uskutečněno ve dvou turnusech a účastnili se ho všichni technici chemické služby (CHS) ze všech územních odborů HZS Pardubického kraje a technici CHS ze všech územních odborů HZS Královéhradeckého kraje a hasičů chemiků z podniku Čepro. Instrukčně metodické zaměstnání se uskutečnilo za spolupráce HZS hl. města Prahy, MV - GŘ HZS ČR Institutu ochrany obyvatelstva, Služební kynologie Policie ČR Hradec Králové a Pardubice a Střední průmyslové školy chemické Pardubice, Celní správy ČR a firem Dekonta, a.s., IS Star, s.r.o., Eurofire, s.r.o, MSA Safety Czech, s.r.o., Happy End, Meva, a.s., Defekta NDT, s.r.o. a GES CZ.

V letošním roce se chemici zaměřili zejména na problematiku nelegálních laboratoří a spolupráci s Celní správou v oblasti drogové problematiky. „Diskutovalo se zejména o zdravotních rizicích při zásazích ve varnách pervitinu a pěstírnách konopí,“ vysvětluje kpt. Mgr. Petr Kožený z oddělení IZS a služeb HZS Pardubického kraje.

Prakticky jsme procvičovali především identifikaci nebezpečných látek a odběry vzorků. Seznamovali jsme se také s činností policejních psovodů a metodami nedestruktivního zkoušení materiálů“ upřesňuje kpt. Kožený.

Chemici si procvičili identifikaci odebraných vzorků pomocí Ramanova a FTIR spektrometru a následně určovali postup dalšího zásahu. Prakticky si opět chemici vyzkoušeli, jaké nebezpečné reakce mohou vyvolat chemické látky mezi sebou (samozápalné látky, možnosti výbuchu apod.) nebo jaké účinky mohou mít chemické látky na biologický materiál. Různé druhy reakcí chemických látek hasičům předváděly osoby s chemickou praxí, kolegové-chemici ze Střední průmyslové školy chemické.

Nechyběla ani teorie, protože bez znalostí se hasiči opravdu neobejdou. Seznámili se s novinkami v bojovém řádu jednotek požární ochrany a taktickými postupy při zásazích na nebezpečné látky. Vypočítávali dávkové příkony radioaktivity v různých místech a následně vytyčovali nebezpečné zóny. Počítali koncentrace k přípravě roztoků na dekontaminaci a řešili i přepočty koncentrací. „Pracovali s databází nebezpečných látek v počítačových tabletech. Prakticky si vyzkoušeli dekontaminaci u zraněné osoby intoxikované chemickou látkou a poskytnutí první pomoci,“ řekl kpt. Ing. Jan Čech z oddělení IZS a služeb HZS Královéhradeckého kraje.

Patnáct let řídil a připravoval celé instrukčně metodické zaměstnání hasičů kpt. Ing. Vít Preussler z HZS Pardubického kraje, kterému patří dík za skvělou práci. Pomyslnou štafetu nyní převzali mladší kolegové, kteří tak nemají jednoduchý úkol. Ale šestnáctým ročníkem potvrdili, že se instrukčně metodického zaměstnání hasičů chemiků zhostili na jedničku.

Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

chemici1

chemici1 

Detailní náhled

chemici2

chemici2 

Detailní náhled

chemici3

chemici3 

Detailní náhled

chemici4

chemici4 

Detailní náhled

chemici5

chemici5 

Detailní náhled

chemici6

chemici6 

Detailní náhled

chemici7

chemici7 

Detailní náhled

chemici8

chemici8 

Detailní náhled

chemici9

chemici9 

Detailní náhled

chemici10

chemici10 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem