HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasičští chemici se při sedmnáctém setkání v Seči zaměřili hlavně na problematiku drogové kriminality

Již po sedmnácté se sešla více než stovka profesionálních hasičů z Pardubického a Královéhradeckého kraje opět v Seči u Chrudimi, kde se konalo další proškolení hasičů chemiků.

Instrukčně metodické zaměstnání (IMZ) se konalo ve dvou turnusech a účastnili se ho všichni technici chemické služby (CHS) ze všech územních odborů HZS Pardubického kraje a technici CHS ze všech územních odborů HZS Královéhradeckého kraje a hasičů techniků CHS Hasičského záchranného sboru podniku Synthesia Pardubice a Paramo Pardubice. Instrukčně metodické zaměstnání se uskutečnilo za spolupráce HZS hl. města Prahy, Státního ústavu radiační ochrany (SÚRO), MV – GŘ HZS ČR Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč a Střední průmyslové školy chemické Pardubice a firem Dekonta, a.s., IS Star, s.r.o., Eurofire, s.r.o, MSA Safety Czech, s.r.o., Happy End, Meva, a.s. a GES CZ.

V letošním roce se chemici opět zaměřili na problematikou drogové kriminality. Seznámení s uvedenou problematikou a možnými riziky při provádění zásahu v ilegálních varnách pervitinu nebo pěstírnách konopí provedl zástupce TOXI týmu PČR. Dále se diskutovalo o zdravotních rizicích při vystavení hasičů zplodinám hoření a činnosti při podezření na výskyt vysoce nakažlivé nemoci.

„Jako každoročně si i tento ročník chemici procvičili některé postupy potřebné při zásazích na nebezpečné látky. Ukázky nebezpečných reakcí některých chemických látek (samozápalné látky, možnosti výbuchu apod.) a jejich působení na biologický materiál jako každoročně provedli kolegové – chemici ze Střední průmyslové školy chemické.  Ve spolupráci s kolegy s Institutu ochrany obyvatelstva nechybělo ani letošní rok procvičení postupů při události s výskytem zdrojů ionizujícího záření. Chemici si prakticky si vyzkoušeli detekci a identifikaci průmyslových a bojových chemických látek. Dále se seznámili se s postupy při odběru plynných vzorků,“ upřesňuje kpt. Mgr. Petr Kožený, DiS. z oddělení IZS a technické služby HZS Pardubického kraje.

Ani letošní ročník nechyběly praktické ukázky. Chemici se seznámili s vybavením potápěčské skupiny HZS Královéhradeckého kraje a HZS Pardubického kraje pro práci v kontaminovaných vodách a dále s vybavením Biohazard týmu Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje. Kolegové s HZS Pardubického kraje provedli seznámení s novinkami a taktickými postupy při práci s termokamerami. Zajímavá byla pro chemiky ukázka možností velitelsko – spojového automobilu HZS Pardubického kraje, protože koordinace a informační podpora je na místě zásahu na nebezpečné látky klíčová. 

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

chemici Seč

chemici Seč 

Detailní náhled

chemici Seč1

chemici Seč1 

Detailní náhled

chemici Seč2

chemici Seč2 

Detailní náhled

chemici Seč3

chemici Seč3 

Detailní náhled

chemici Seč4

chemici Seč4 

Detailní náhled

chemici Seč5

chemici Seč5 

Detailní náhled

chemici Seč6

chemici Seč6 

Detailní náhled

chemici Seč7

chemici Seč7 

Detailní náhled

chemici Seč8

chemici Seč8 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem