HZS Karlovarského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasičský zvon Florián vyzdvihne do věže kostela hasičský jeřáb

Sto let obyvatelé Chodova nemohli slyšet zvuk všech tří zvonů najednou. 

Přesně před sto lety naposled zazněly zvony z chodovského kostela jako soubor zvonění. Poté se na dlouho odmlčely. V roce 1917 byly totiž z chodovského kostela svatého Vavřince odvezeny kostelní zvony a v plzeňské Škodovce je rakouská armáda nechala roztavit pro výrobu zbraní. Letos, tedy po sto letech, se zvony do věže kostela vrátí a nahradí tak své kolegy, zničené během první světové války. Doplní tak jeden zvon, který je po renovaci v kostele funkční.

Větší z nových zvonů ponese jméno patrona města Chodova svatého Vavřince a menší z nich patrona hasičů svatého Floriána. Na oba zvony se v nesmírně úspěšné sbírce skládají obyvatelé města Chodova.

Do věže kostela oba zvony vyzdvihne speciální technika hasičů a to jeřáb ze Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru České republiky (podrobnosti o jeřábu zde).

Instalace zvonů a první zvonění po sto letech je připravené na sobotu 12. srpna. V programu, který začíná před devátou hodinou ranní vynesením zvonů před kostel, je obřad svěcení zvonů dle Benedikcionálu, samotné vyzdvižení do věže kostela hasičským jeřábem, následovat bude mše svatá a ve 12 hodin pak samotné zvonění jako soubor všech tří zvonů.

Odkazy do noveho okna

2 zvony_02

2 zvony_02 

Detailní náhled

3 zvony_03

3 zvony_03 

Detailní náhled

4 zvony_04

4 zvony_04 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem