HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasičský záchranný sbor ČR opět posiluje počty příslušníků pro výpomoc ve zdravotnictví, v sociálních a jiných souvisejících službách – zapojeno je již 951 hasičů

Pro Hasičský záchranný sbor České republiky (HZS ČR) je primárním úkolem plnění svých běžných, základních činností, jako jsou technické pomoci, hašení požárů, vyprošťování osob z havarovaných vozidel, likvidace chemických havárií, příjem a organizování humanitární pomoci, civilní ochrana, integrovaný záchranný systém atp. A rozhodně si nemůžeme stěžovat na nedostatek práce - v loňském roce nám opět stoupl počet událostí, u kterých jsme zasahovali, na celkových 143.900, což je meziroční nárůst o přibližně 10 %.

Současná epidemie nového koronaviru Covid – 19 však zásadním způsobem ovlivňuje naše životy. Za poslední týdny se situace ve zdravotnictví a s ním souvisejících oborech, včetně sociální péče opět zhoršuje, zejména z pohledu zajištění personálních kapacit. Hasiči mají ve své „DNA zakódováno“ pomáhat a stát v čele pomoci vždy mezi prvními. A proto jsme do této pomoci zapojili ještě více kapacit, jak ostatně podrobně vypovídá přiložená tabulka.

Jak z tabulky vyplývá, je do těchto činností zapojeno již 951 příslušníků HZS ČR. Tak vysoké počty zapojení jsou možné díky řadě mimořádných opatření, jako je služba v tzv. minimálních početních stavech, přechod ze tří směnného režimu služby do dvou směnného a podobně, díky kterým se nám daří vyšetřit kapacity pro efektivní pomoc zejména našemu zdravotnictví, při současném zajištění dostatečných kapacit pro naši primární činnost. Navýšení počtů umožnilo mimo jiné také zlepšení početních stavů příslušníků HZS ČR v karanténě či pozitivně testovaných, kterých je v tuto chvíli 97 v karanténě a 216 pozitivně testovaných na Covid – 19, přitom ještě před deseti dny bylo mimo službu vlivem Covid -19 přibližně o 200 našich příslušníků více.

Činnosti uvedené v tabulce plníme nejčastěji na základě požadavků krizových štábů krajů, případně požadavku Ústředního krizového štábu, samozřejmě po předchozím proškolení odborníky v daných oblastech. Žádná z těchto činností nijak neohrožuje či nesnižuje plnění našich základních úkolů.

(HZS ČR)

vytisknout  e-mailem