Hasičský útvar ochrany Pražského hradu  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

HISTORIE ÚTVARU

Hasiči na Pražském hradě 

Hasiči na Pražském hradě sídlí v historické budově Domu nejvyššího lovčího na Jízdárenském dvoře při severní hranici areálu Pražského hradu.

Po založení Královské zahrady a poté, co byla plocha za roklí Brusnice v polovině 16. stol. mostem spojena s vlastním Hradem, bylo v těchto místech soustředěno hospodářské zázemí Hradu. Základem dnešního objektu byly dva menší domy, přistavěné počátkem 17. stol. k severní ohradní zdi po obou stranách brány, která zde tehdy byla. Každý z domků byl patrový a měl své vlastní schodiště. Větší z obou měl dvoukřídlou dispozici a v patře dřevěnou pavlač. Zřejmě v něm byla kovárna s obydlím kováře, doložená jako nová zprávou z r. 1607. V patře nad kovárnou měl v roce 1620 svou dílnu truhlář. Při kovárně jsou v 17. stol. zmiňovány celkem 3 byty, jeden z nich, který užíval ostružník, byl po opravě přidělen vrchnímu štolbovi. V té době byla už brána zřejmě zrušena a oba původní domy spojeny v jeden celek. Jako obydlí lovčích sloužil dům zřejmě až od 18. stol., kovárna zde byla ještě v r. 1854 a teprve r. 1871 byla zrušena obě samostatná schodiště a nahrazena jediným, centrálně umístěným (dnešním). V letech 2008 až 2009 byly ve spolupráci s památkáři vnitřní části stanice citlivě zrekonstruovány.

Novodobá historie profesionálních hasičů se na Pražském hradě datuje od roku 1994. V tomto roce se jednotka, která do té doby byla součástí zaměstnanců Pražského hradu pod názvem Závodní Požární Útvar, stala součástí HZS hl. m. Prahy. Na začátku byla jednotka, složená z jednoho družstva se žebříkem, určena pouze pro ochranu Pražského hradu. Později  zde bylo zřízeno druhé družstvo, které vyjíždělo jako první jednotka do dalších městských částí. V roce 2012 došlo k rozšíření hasebního obvodu na městské části Dejvice, Suchdol a Lysolaje.

Od 1. 1. 2016 na Pražském hradě působí Hasičský útvar ochrany Pražského hradu. Tento útvar je součástí Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky a jeho velitel je přímo podřízen generálnímu řediteli.

V rámci Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu slouží dvě družstva, z nichž jedno je vždy připraveno pro ochranu Pražského hradu. Jednotka úzce spolupracuje s dalšími složkami bezpečnosti Pražského hradu, jako je Vojenská kancelář prezidenta republiky, Hradní stráž, Útvar pro ochranu prezidenta ČR a Útvar pro ochranu ústavních činitelů.

Hasičský útvar ochrany Pražského hradu plní úkoly nejen uvnitř komplexu Pražského hradu, ale provádí standardní zásahovou činnost v hasebním obvodu, zahrnujícím území Hradčan, Malé Strany, Dejvic, Bubenče, Lysolají, Sedlce a Suchdola, v rámci územní předurčenosti.

Specializací útvaru je výkon služby v oblastech protichemické ochrany a ochrany památek, respektive kulturního dědictví. Dále je zde vytvořena Jednotka čestné stráže.

vytisknout  e-mailem