HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasičsko-záchranářské cvičení Přestavlky u Čerčan 2017

Ve dnech 30. 9. – 1. 10. 2017 proběhla už tradiční společná odborná příprava sborů dobrovolných hasičů, zdravotnické záchranné služby a Policie ČR v Přestavlkách u Čerčan na Benešovsku, nad kterou převzala záštitu hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová. 

Cvičení začalo slavnostním nástupem všech zúčastněných. Pak hned následoval ukázkový zásah, během kterého jednotky řešily dopravní nehodu autobusu s větším počtem zraněných osob.

Po ukončení zásahu se členové jednotek odebrali na odbornou přípravu, při které byla probrána různá témata, vztahující se k večerní soutěži. Šlo o nácvik vyprošťování osob z vozidel pomocí imobilizačních prostředků, poskytování první pomoci a třídění metodou START. Tuto část vedli zaměstnanci Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje. Dalším tématem byla problematika radioprovozu, kterou školili příslušníci z KOPIS HZS Středočeského kraje.

Po večeři se družstva vydala na trať soutěže, která slouží k ověření nabytých vědomostí v praxi. Soutěž se skládala ze dvou součinnostních disciplín, určených vždy pro čtyři družstva. První byla dopravní nehoda autobusu a druhou velký zásah u rozsáhlého požáru budovy. Na obou stanovištích museli hasiči spolupracovat se ZZS a PČR. Namaskovaní figuranti navodili atmosféru skutečné události, čímž prověřili i psychickou odolnost zasahujících.

Další etapou bylo plnění „malých disciplín“, kterých bylo osm - a to z důvodu, aby byla pokryta činnost všech šestnácti zúčastněných sborů. Celá soutěž byla řízena operačními středisky HZS, ZZS a PČR, která si své mobilní odnože dislokovala do prostoru u velké dopravní nehody. Role rozhodčích se ujmuli příslušníci HZS Středočeského kraje a HZS hl. města Prahy, Policie ČR a zaměstnanci ZZS Středočeského kraje.

Nejlépe se s úkoly popasovali pražští hasiči ze stanice Chodov. Pro většinu zúčastněných týmů ale nebylo důležité umístění, podstatnější bylo získání nových zkušeností a znalostí. Velký dík patří organizátorům z SDH Přestavlky, kteří organizací a přípravou soutěže strávili mnoho času a na soutěži to bylo znát.

FOTO: Jan Metlička, SDH Benešov

mjr. Mgr. Jiří Černovský
velitel stanice HZS Benešov
vrchní komisař

Odkazy do noveho okna
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem