HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasičská publikace a spot k nebezpečným plynům, bude konference v Ostravě

            Publikaci formátu A5, věnující se lepší ochraně před nebezpečnými plyny a požáry, vydala v listopadu 2014 Česká asociace hasičských důstojníků (ČAHD) ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem (HZS) Moravskoslezského kraje, HZS Olomouckého kraje a HZS Zlínského kraje v počtu 1300 kusů. Publikaci lze také volně stáhnout ze stránek ČAHD (www.cahd.cz) a použít.
 
            Tuto dvanáctistránkovou brožuru pod názvem „Hlásiče požáru a detekce nebezpečných plynů“ (http://www.cahd.cz/wp-content/uploads/2014/11/brozura-A5.pdf) doprovází na stránkách ČAHD i krátký spot „Víme, jak Vás chránit“ (http://www.cahd.cz/?page_id=835), představující detektory požáru a nebezpečných plynů - metanu (je obsažen v zemním či důlním plynu), propan-butanu a oxidu uhelnatého.
 
            Na úterý 9. prosince 2014 připravila ČAHD ve spolupráci s HZS Moravskoslezského kraje a dalšími subjekty do Ostravy celostátní odbornou konferenci, zaměřenou právě na negativní účinky nebezpečných plynů s názvem „Tiché nebezpečí v našem okolí – Zařízení pro autonomní detekci požárů a plynů“. Uskuteční se v Nové aule Vysoké školy báňské-Technické univerzity v Ostravě-Porubě pro stovku zájemců.
 
            Konference je organizována Českou asociací hasičských důstojníků, o.s., Sdružením požárního a bezpečnostního inženýrství, Hasičským záchranným sborem Moravskoslezského kraje, Bezpečnostně technologickým klastrem, z.s., Českou technologickou platformou bezpečnosti průmyslu, z.s. a Vysokou školou báňskou – Technickou univerzitou Ostrava, Fakultou bezpečnostního inženýrství. Záštitu nad konferencí převzal generální ředitel HZS ČR, brigádní generál Ing. Drahoslav Ryba.
 
            Hlavním cílem konference je zdůraznit význam zařízení autonomní detekce a signalizace jako jedné z účinných forem ochrany před negativními účinky požárů a nebezpečných plynů v domácnostech. V rámci konference budou rovněž prezentovány technické možnosti autonomní detekce, formy ověřování vlastností detektorů a aktuální trendy v této oblasti.
 
            Program konference bude rozdělen do tematických bloků: Závažnost požárů a úniků plynů v domácnostech, Technické možnosti autonomní detekce, zkušebnictví a Ochrana před účinky požárů a úniků plynů v domácnostech, aktuální trendy. Podrobnější informace o konferenci jsou uvedeny na www.cahd.cz
 
 
ooo
 
 
Publikace, spot i konference byly připraveny v rámci dlouhodobé kampaně hasičů, zaměřené na popularizaci detektorů nebezpečných plynů. Od loňského léta hasiči působí na veřejnost například letáky, semináři či podrobnými informacemi na svém webu (www.cahd.cz), doplňovanými o stanoviska nejrůznějších odborníků.
 
Například hasiči z HZS MSK nechali po celý měsíc listopad 2013 vyvěsit více než 1300 varovných letáků formátu A5 v dopravních prostředcích městské i dálkové veřejné dopravy, jezdících po celém Moravskoslezském kraji, včetně Ostravy. Dopravci poskytli svá reklamní místa zdarma.
 
Hasiče nenechává spát reálné nebezpečí zranění i usmrcení osob po možných výbuších zemního plynu v domácnostech. V živé paměti máme poslední dvě „velké“ události - v únoru 2013 ve Frenštátu pod Radhoštěm, o dva měsíce později v Praze, které si vyžádaly několik mrtvých a zraněných osob. Plyn má také na svědomí listopadový (2014) výbuch v objektu celního úřadu v Paskově s mnoha zraněnými osobami.
 
Časté jsou dnes také otravy zplodinami při nedokonalém spalování (například karmy v koupelnách apod.). Kampaň je také reakcí na obavy občanů z celé ČR, kteří stále častěji volají na tísňovou linku hasičů s upozorněním, že v okolí svého bytu či bydliště cítí plyn.
 
Varovné letáky jsou k dispozici ke stažení a volnému využití (vytištění) různými subjekty i jednotlivci (obcemi, bytovými družstvy, hasičskými preventisty apod…) na webu asociace ČAHD. Jsou zde k dispozici mj. i seznamy detektorů konkrétních plynů – metanu, propan-butanu a oxidu uhelnatého. Jsou doplněny o rámcové cenové relace a fotografie a také o otevřený seznam firem, které je vyrábějí či dodávají na trh. Tento seznam je možné doplňovat a upravovat. Tyto detektory (podobně jako hlásiče požáru v případě požárů) velmi snižují riziko výbuchu či otravy v domácnostech.
Odkazy do noveho okna

plakát_konference Tiché nebezpečí

plakát_konference Tiché nebezpečí 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem