HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči zasahovali v areálu vlastní stanice.

Odstranění spadlého stromu na elektrické vedení provedli v odpoledních hodinách profesionální hasiči centrální stanice Zlín. 

Technické zásahy na odstranění popadaných stromů a větví z komunikací nebo elektrických vedení patří mezi typy zásahů, ke kterým hasiči běžně vyjíždějí. Jejich intenzita vzrůstá vždy s příchodem extrémnějšího počasí. Ojedinělé zásahy jsou pak prováděny v průběhu celého roku. Zkušenosti z těchto zásahů zúročili dnes odpoledne profesionální hasiči přímo v areálu centrální stanice ve Zlíně.
 
Několik sekund trvající silný nárazový vítr, který se prohnal údolím, kde je i centrální stanice, stačil ke zlomení a pádu vzrostlého stromu. Ten se nacházel vně oplocení areálu, kde jsou plochy pro parkování vozidel a výcvikový polygon. Při svém pádu strhl strom vodiče elektrického vedení ze dvou sloupů. Na třetím železobetonovém sloupu, který je už v areálu stanice, vodiče strženy nebyly, váha stromu však byla tak velká, že došlo k částečnému vyvrácení celého sloupu v místě jeho základů. Při naklonění sloupu došlo i k prasknutí ocelového kotvícího lana. Jak rychle se vítr přihnal, tak rychle odezněl. V případě dalších poryvů totiž hrozilo, že sloup spadne a spolu s vodiči může poškodit zaparkovaná vozidla.
 
Hned po zjištění situace vyrazila jednotka na místo zásahu, které bylo jen několik desítek metrů od haly zásahové techniky. Vybaveni motorovou pilou spadený strom opatrně rozřezali a uvolnili tak zatížení elektrických vodičů. Ještě než začalo odstraňování stromu, museli zaměstnanci přeparkovat všechna pádem sloupu ohrožená vozidla.
 
O situaci byli informováni také pracovníci pohotovostní služby energetické společnosti, kteří odstranění následky události.
 
Dnešní událost, kdy hasiči zasahovali v areálu vlastní stanice, se zcela určitě zařadí mezi zásahy, které jsou raritou.
 
 
Autor: por. Bc. Libor Netopil – tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

vytisknout  e-mailem