HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči zasahovali u havárie letadla a zachraňovali zraněné parašutisty

(26. 9. 2018) O víkendu si dramatické chvilky zažili dobrovolní hasiči ze Slušovic i profesionální hasiči ze stanice Zlín, kterým operační důstojník vyhlásil pět minut před půl druhou odpolední poplach, a vyslal je do Slušovic na letiště na ulici Bílá Hlína, kde dle oznámení mělo spadnout malé dopravní letadlo se sportovními výsadkáři. Naštěstí se jednalo jen o cvičení. 

Dvě desítky hasičů v prostoru letiště absolvovalo cvičení, při kterém byl simulován pád letadla s jeho následným požárem a požárem porostů v blízkém okolí.

Jednotky hasičů po svém příjezdu provedly průzkum místa události s následným provedením neodkladné zdravotnické pomoci dvoučlenné posádce havarovaného letadla, která se nacházela uvnitř vraku. Další hasiči vyhledali v blízkém okolí dva zraněné parašutisty, kteří opustili palubu krátce před pádem letadla. Jeden uvízl v koruně vzrostlého stromu a druhý dopadl na louku v prostoru letiště, přičemž utrpěl těžká zranění dolních končetin. Oběma parašutistům hasiči poskytli předlékařskou pomoc.

Dvěma proudy hasiči uhasili hořící letadlo a porosty v jeho okolí.

Tímto neobvyklým cvičením se prověřila spolupráce profesionálních i dobrovolných jednotek hasičů, taktéž spolupráce s obsluhujícím personálem letiště a prověřila se i samotná bezpečnost letiště.

Velké poděkování patří pracovníkům letiště za poskytnutí prostoru letiště a zapůjčení letadla, a také spolku parašutistů PARAWALACHIA, kteří byli v roli figurantů.  

Autor: por. Mgr. Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem