HZS Karlovarského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči zahajují kontroly zemědělců kvůli častým požárům na polích

Dle nařízení hejtmana Karlovarského kraje, který na celém území kraje vyhlásil dobu zvýšeného nebezpečí vzniku požárů, musí zemědělci při sklizni na polích dodržovat několik opaření, aby zamezili vzniku požáru. Příslušníci státního požárního dozoru se nyní na dodržování těchto opatření zaměří. 

Požáry polí u Dolních Dvorů, Plesné, Hradiště či u Veselova. Kromě statisícových škod na samotném obilí mají tyto události ještě další společný ukazatel. Příčinou vzniku těchto požáru je zemědělská technika při práci na polích na sklizni. Vydané rozhodnutí hejtmana Karlovarského kraje, které mimo jiné zakazuje rozdělávání ohňů ve volné přírodě či pořádání ohňostrojů, také nařizuje právě zemědělcům dodržovat několik opatření během sklizně. Konkrétně dle tohoto nařízení musí být zemědělská technika vybavena lapači jisker, během prací na poli musí kromě kombajnů mít zemědělci k dispozici i další techniku na rozorání pole tak, aby vznikl ochranný pruh, musí mít kromě hasicího přístroje dodaného výrobcem zemědělské techniky ještě další hasicí přístroj s minimálním objemem hasiva 9 litrů a také přímo na poli zásobník s vodou s minimálním objemem 2000 litrů například v podobě fekálního vozu a to s trvale přítomnou obsluhou. Tato opatření mají minimalizovat vznik a hlavně rozšíření požáru na polích. Kvůli suchu a při rozfoukání větrem se požáry polí rychle rozšiřují a od vzniku požáru do příjezdu přivolaných hasičů na místo jsou tyto požáry často již na plochách v tisících metrů čtverečních. Přitom včasné zabránění šíření nebo alespoň zpomalení šíření ze strany zemědělců právě dodržováním těchto opatření může výrazně pomoct rychlému zdolání požárů.
 
Během likvidace několika požárů polí v posledních dnech hasiči zjistili, že zemědělci tato opatření vycházející z nařízení kraje nedodržují. Proto se nyní příslušníci Státního požárního dozoru zaměří na jejich dodržování a namátkově budou kontrolovat přímo na polích během sklizně, zda je vše v souladu s uváděným nařízením. Kontroly hasičů začínají okamžitě a v případě zjištění porušení hrozí fyzickým osobám postih jako přestupek, právnické osoby a podnikající fyzické osoby pak lze postihovat jako správní delikt.

požáry polí.JPG

požáry polí_02.JPG

požáry polí_03.JPG

 

 

vytisknout  e-mailem