HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči zachraňovali na Karvinsku puštíka z komína, vysekali v něm otvor

Je i video. 

Profesionální hasiči ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) Slezská Ostrava se zapojili do úspěšné záchrany krásného puštíka v Petřvaldu na Karvinsku, který se podobně jako o letní noci jeho kolega v Ostravě-Porubě pustil v noci ze čtvrtku na pátek 1.11.2019 úzkým komínem do útrob rodinného domku a několik hodin tam šramotil.

Skončil v těsném zajetí pod úrovní stropu přízemí zachycený na izolační vatě, která zaslepovala připravený sopouch, tedy vývod z komína. Hasiči byli vyzváni k jeho záchraně v pátek před polednem.

Šlo o dvoupodlažní novostavbu rodinného domu. Komín byl nepoužívaný, otvory pro revizní dvířka i sopouch byly zazděné, tudíž nepřístupné. Dostat ho ven stejnou cestou, jakou se do této pasti dostal, tedy nahoru na střechu, nebylo možné. Pomocí teleskopické tyče a lana ale hasiči ze střechy „odměřili“ hloubku, ve které se puštík nachází.

Zaslepený sopouch pod sádrokartonovým obkladem hasiči objevili poklepem, pomocí kladiva a šroubováku v něm vysekali malý otvor. Následně z komína opatrně vytahovali izolační vatu, na níž pták stál, ležel či visel, a zároveň rukama „jistili“ komín tak, aby se puštík po odstranění vaty nepropadl ještě níže.

Po několika minutách mravenčí dolovací práce ho hasiči opatrně vytáhli ven. Puštík hned pro jistotu roztahoval křídla, aby bylo všem jasné, že je zdravý, silný a nezraněný, a chystal se zpět na svobodu. Hasiči ho ale nejprve přeložili do kontrolního kbelíku, vynesli ven a po ujištění, že je opravdu nezraněn, byl opravdu vypuštěn do přírody. Rychle odletěl k blízkému lesu.

Při záchraně hasiči komín nepoškodili, pouze vznikl se souhlasem majitele otvor v sádrokartónu.

Jejich kolegové, profesionální hasiči ze stanice HZS MSK Ostrava-Přívoz, kteří se mezi jinými obvyklými zásahy zaměřují na záchranu a odchyt všelijakých živých tvorů v krajském městě, pomáhali v noci na středu 17.7.2019 dostat ze šoku majitelku rodinného domku na okraji Ostravy-Poruby. Z proskleného krbu na ni totiž najednou uprostřed noci vykoukla krásná sova, přesněji puštík.

Sova se dostala komínem až do krbové vložky a tam za prosklenými dvířky překvapila za vlahé noci majitelku domku. Šramocením a náhlým odleskem v ptačích očích. Navíc za měsíčního úplňku.

Záchrana byla pro přivolané zkušené hasiče i po druhé hodině ranní jednoduchá – ve tmě, narušované jen kouzelným úplňkem, opatrně otevřeli dvířka krbu, jen na škvírku, sovu ještě opatrněji uchopili do rukou v rukavicích a po rychlé kontrole, že opravdu není zraněná, ji vzápětí venku vypustili na svobodu.

Video (Tomáš Lach, HZS MSK): https://youtu.be/dLL-FJRJPrc

Odkazy do noveho okna

zachranapustikkominPetrvald (1 KI)

zachranapustikkominPetrvald (1 KI) 

Detailní náhled

zachranapustikkominPetrvald (2)

zachranapustikkominPetrvald (2) 

Detailní náhled

zachranapustikkominPetrvald (3)

zachranapustikkominPetrvald (3) 

Detailní náhled

zachranapustikkominPetrvald (4)

zachranapustikkominPetrvald (4) 

Detailní náhled

zachranapustikkominPetrvald (5)

zachranapustikkominPetrvald (5) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem