HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči zachránili téměř dvoumetrového leguána Oscara

Ve středu 9. srpna v devět hodin večer přijala tísňová linka HZS Středočeského kraje velmi netypickou žádost o pomoc při záchraně leguána, který v Žilině na Kladensku utekl majitelům na strom do sousední zahrady. 

Operační důstojník k události vyslal jednotku ze stanice Stochov s CAS 24, a protože se zvíře údajně nacházelo v horní části vzrostlého smrku, vyjela také jednotka z centrální kladenské stanice s automobilových žebříkem AZ 40.

Po příjezdu na místo ležel osmiletý leguán Oscar, který byl pohřešován už několik dní, na větvi v horní části stromu a spokojeně spal. Jediný možný příjezd s výškovou technikou byl přes pozemek, který shodou náhod patří jednomu z kladenských profesionálních hasičů. Ten ani chvilku neváhal a souhlasil s najetím žebříku přes zahradu.

Mistrovskou až téměř hodinářkou práci pak předvedl pprap. Antonín Vondrák, který i díky dokonalé elektronice dokázal žebřík ustavit tak, že se dalo košem přiblížit až ke spícímu zvířeti. Hasiči pak přes Oscara přehodili deku a vnesli ho do koše, což se mu zřejmě zdálo přirozené, protože se nijak necukal. Po přistání na zem byl leguán přemístěn do připravené přepravní klece, ve které jezdí s majiteli na výlety autem.

Středeční večerní vycházka s výlezem na strom se Oscarovi patrně zalíbila, neboť hned na druhý den po obědě se chtěl opět vydat do zahrady. Cestu mu ale ve dveřích majitelka zarazila, tak odkráčel trucovat do obývací stěny.

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem