HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči z Moravskoslezského kraje i loni předvedli záchranách zvěře

Jednotky profesionálních hasičů z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) se opět po celý loňský rok (2013) předváděly zručností i předvídavostí při záchranách nejrůznějších tvorů, počínaje malým netopýrem či rorýsem a konče statným pštrosem emu a nebezpečnou krajtou písmenkovou.
 
 
Ostravští hasiči lovili v domě čtyřmetrovou krajtu
 
Již v polovině loňského ledna museli hasiči lovit v koupelně domu v Ostravě-Porubě čtyřmetrovou krajtu písmenkovou, která sice není jedovatá, ale je to výborný škrtič a také může případného nepřítele tvrdě a bolestivě kousnout.
 
Na začátku případu se šťastným koncem byla nepozornost majitele bytu a zkušeného chovatele, kterému z terária unikly hned 4 velké krajty. Tři chytil, ale ta čtvrtá si rychle našla místo na horní ploše podhledu v koupelně, kde bylo teploučko od trubek. Pronikla tam nezalištovanou mezerou.
 
Obvyklé nástroje pro odchyt hadů – kleště či speciální ohlávka – byly tady zbytečné. Hasiči proto použili teleskopickou tyč se speciálním trhacím hákem, jímž hada zachytili. I když krajta nebyla obtočena kolem žádné trubky a jen ležela na horní straně podhledové desky, přilnula k ní velmi silně. Tři hasiči tak museli použít veškerou sílu, aby krajtu stáhli dolů.
 
V Ostravě-Porubě například hasiči v květnu 2011 úspěšně chytili téměř metrového leguána, který se uvelebil v koruně stromu.
 
 
Ostravští hasiči zachraňovali štěně v „nákrčníku“
 
Profesionální hasiči z Moravskoslezského kraje (HZS MSK) obvykle zachraňují velké psy, kteří skončili v nezakrytém kanále, ve vodním živlu, v útrobách nezajištěných stavenišť či demolicí. V polovině dubna 2013 šlo v Ostravě-Kunčičkách o titěrnou práci a malé černé štěňátko, které prostrčilo hlavičku úchytem v úložném prostoru pod dřevěnou postelí v dětském pokoji jednoho z ostravských bytů a pak se začalo dusit.
 
Hasiči si jen na chvilku prohlédli kňučící uzlíček neštěstí v kruhovitém otvoru úchytu a okamžitě jednali. Pomocí elektrické plátkové pilky vedli dva svislé řezy dolů až na okraje úchytu, vyřezaného (ještě v továrně) v zasouvacím úložném prostoru. Jeden z hasičů přitom zakrýval rukou v rukavici očka štěněte, aby mu do nich nenapadly piliny, to by naříkalo ještě více.
 
Za tři minuty bylo po všem a štěňátko mohlo ven z velkého dřevěného nákrčníku. Ten kousek lisovaného dřeva, který hasiči odřezali, mohli páníčci připevnit zpět třeba pomocí vteřinového lepidla či kovové svorky s vruty. (Nebo raději počkat, až bude pejsek větší…)
 
 
Bruntálští hasiči zachránili čápa z komína
 
Bruntálští profesionální hasiči jsou jistojistě odborníky na záchranu němých tváří. Dokázali to i na začátku května 2013, když z paty komína v Bruntále v ulici Karolíny Světlé vysvobodili krásného, byť právě velmi umouněného čapího krasavce. Zřejmě se tam komínem propadl.
 
Aby se hasiči dostali „pod“ komín, museli po žebříku dolů. Na milého čápa, který si tam vykračoval ve volném prostoru, si připravili „lovnou“ deku. Velmi rychle jej (na chvíli) zajali a vynesli opatrně na světlo. Když zjistili, že umouněný opeřenec nemá žádné viditelné zranění, darovali mu svobodu. Pták roztáhl křídla a po anglicku zmizel mezi bruntálskými domy.
 
 
Ostravští hasiči zachraňovali krásného, ale zamotaného rorýse
 
V polovině června 2013 se ve Slezské Ostravě rorýs nešťastně zachytil drápky na nohou mezi střešní desky a ještě byl zamotaný do suché trávy, ze které zde měl hnízdo. Viditelně se trápil, jeho mrštnost a um mu ale na vysvobození nestačila.
 
Hasiči použili nastavovací žebřík, jeden z nich vylezl až ke střeše a velmi opatrně rorýse odmotal, vysvobodil a snesl dolů. Miloučký ptáček si na rukou záchranářů prožil svých deset vteřin slávy. Jen před odletem ho musel hasič trochu povyhodit…
 
 
Hasiči zachraňovali z potoka na Novojičínsku zraněné prase
 
Dvě jednotky hasičů, jedna z HZS MSK z Bílovce, jedna místní dobrovolná, zasahovaly v druhé polovině června 2013 v obci Kujavy (okres Nový Jičín), kde spadlo do potoka prase a zranilo se. Hasičům se povedlo 160 kilogramů vážícího čuníka vytáhnout a předat majiteli, který si jej odvezl speciální zvířecí „sanitkou“ – na rypadle nakladače.
 
Dva odvážní hasiči z HZS MSK se v suchém obleku a brodicích kalhotách spustili do potoka a prase za pomoci pracovního lana a nalezené větve dotáhli na místo s nižším břehem, z něhož jej již bylo možno - ve spolupráci s hasiči z Kujav - z vody vytáhnout.
 
 
Profesionální hasiči z Bílovce už podruhé v loňském roce chytali užovku
 
Vyděšená žena z vrátnice jednoho z průmyslových podniků ve Fulneku žádala na konci července na tísňové lince hasičů o pomoc při ulovení nebezpečné zmije. Tvrdila, že viděla nejméně dva dlouhé a hladké tvory, kteří navíc mohou mít někde v okolí hnízdo.
 
Had se ukrýval v koutě vrátnice. Hasiči jej s pomocí vypůjčeného kbelíku a kartónové krabice během několika minut šetrně chytili a vynesli ven. Naštěstí šlo opět (jako při mnoha podobných srdcervoucích voláních občanů) „jen“ o mírumilovnou užovku obojkovou, která ale paní vrátnou předtím dostatečně vyděsila. Žádného druhého tvora zde už hasiči neobjevili.
 
Hasiči pro jistotu zkontrolovali sklepní prostory, kde by se mohl ukrývat další kousek. Pátrání dopadlo s negativním výsledkem, tedy pro obsluhu vrátnice jen a jen pozitivně. Bílovečtí profesionální hasiči poté svezli krásnou užovku zásahovým vozem do přírody za město, kde ji bez problémů vypustili.
 
Byl to již druhý letošní odchyt užovky obojkové jednotkou HZS MSK ze stanice v Bílovci. První událost se stala 15. června ve Velkých Albrechticích, kdy hasiči ulovili užovku (a pak ji vypustili do přírody) pod šatní skříní rodinného domku, jehož majitel se cítil v ohrožení….
 
 
Karvinští hasiči zachraňovali srnce z kaliště
 
Profesionální hasiči z Karviné (HZS MSK) zachraňovali v srpnu 2013 v karvinské místní části Louky z odkaliště Lipina srnce, který zapadl až po krk do bahna (odpadních kalů po důlní činnosti) a nemohl ven.
 
Na jeho záchranu použili záchranné saně RS5, které se obvykle používají při záchraně z vody a ledu, vyprošťovací plachtu a lano. A samozřejmě ruce, kterými srnce ze slizkého zajetí vyhrabávali.
 
Srnce z kalů hasiči nakonec vyprostili, u cisterny jej očistili proudem vody a po telefonické konzultaci s veterinářem a zástupcem mysliveckého svazu jej vypustili zpět do přírody. Důkladnou očistu pak potřebovali i sami bahnem zaneřádění hasiči…
 
 
Hasiči lovili na Novojičínsku prchajícího pštrosa
 
Opravdu kuriózní způsob lovu pomocí sportovní potřeby aplikovaly dvě jednotky hasičů – profesionální z Ostravy-Hrabůvky (HZS MSK) a dobrovolná z Petřvaldu v polovině srpna 2013 při odchycení urostlého pštrosa emu, který pobíhal v okolí Petřvaldu (okres Nový Jičín) i v blízkosti frekventované spojovací silnice mezi Ostravou a letištěm v Mošnově.
 
Hasiči z Hrabůvky si do výbavy akčně vzali nestandardní technickou pomůcku (jeden z nich se prý v chovu velkých ptáků vyzná) - volejbalovou síť, která se ukázala jako rozhodující při úspěšném odchycení zmateného tvora na okraji lesa asi 400 metrů od zmíněné silnice, odkud před nimi prchal. Hasiči z Ostravy na něj při vhodné příležitosti šikovně hodili síť a ihned ho přilehl kolega z Petřvaldu. Pštrosa hasiči důkladně svázali a předali majiteli, již bez sítě. Zásah trval zhruba čtvrthodiny.
 
 
Hasiči v Novém Jičíně zachraňovali ušatého špiona
 
Malý ušatý netopýr se usídlil na začátku září 2013 na vstupních dveřích do hasičské stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) v Novém Jičíně. Ve výhodné pozici v horním rožku na kovové části proskleného vstupu se mu zřejmě zalíbilo chvílemi spát a chvílemi pozorovat, jak jsou profesionální hasiči šikovní.
 
Protože přes noc nikam neodletěl, museli mu hasiči najít jiné místo. Důvod byl jednoduchý - vstupní dveře jsou velice frekventované a snadno by se mohlo stát, že by netopýr došel k úhoně. O možném úleku či zděšení z okřídlené myši u některých hasiček nemluvě.
 
Hasiči nejprve kontaktovali pracovníky záchranné stanice živočichů z Bartošovic (také okres Nový Jičín) a poradili se s nimi, jak s netopýrem nejlépe manipulovat a kam jej přemístit.
 
Samotný zásah hasičům zabral necelých 5 minut. Po poradě s odborníky netopýra opatrně v rukavicích přemístili na vhodnější místo na nedaleký strom. Netopýrovi se evidentně buzení ze spánku nelíbilo, svou nelibost po dobu nuceného vystěhovávání doprovázel pískáním a prskáním. Po usazení na větvičce stromu přestal projevovat svou nelibost nad manipulací a pokračoval ve spokojeném odpočinku.
 
 
Hasiči úspěšně zachraňovali býka z močůvky na Novojičínsku
 
Tři jednotky hasičů (1 x HZS MSK a dvě dobrovolné) zachraňovaly v polovině října 2013 vzrostlého býka z nádrže plné močůvky v areálu bývalého zemědělského družstva v obci Vražné (okres Nový Jičín). Močůvku nejprve museli, ve spolupráci s místními zemědělci, vyčerpat, pak měla hlavní slovo odvaha dvou hasičských vazačů a hydraulická ruka vyprošťovací Tatry.
 
Statný býk (hmotnost kolem 800 kg) spadl do nádrže společně s teletem v noci. Tomu už nebylo pomoci. Býk dostal na začátku hasičského zásahu uklidňující injekci od veterináře, takže jen bezvládně visel na provaze u stěny nádrže a nevypadalo, že by se měl k životu. Hasiči pomocí tří plovoucích čerpadel a zemědělci fekálním vozem vyčerpali močůvku z nádrže na možné minimum.
 
Pak pod býkem dva nejstatečnější profesionální hasiči (HZS MSK Nový Jičín) na žebřících podvlekli zvedací popruhy a býk mohl pomalu putovat nahoru, zvedal jej vyprošťovací speciál Tatra 815 - také ze stanice HZS MSK v Novém Jičíně.
 
V okamžiku, kdy téměř zachráněný býk ucítil pevnou půdu pod nohama, začal sebou a popruhy docela svižně škubat. Jen ona utlumovací injekce, kterou dostal do svalu ještě v nádrži, napomohla, aby se z areálu bývalého družstva nestala španělská korida. Býk se i tak velmi zručně z dvojice popruhů bez cizí pomoci vyvlékl. Ve svobodném a radostném pobíhání v blízkosti hasičů mu bránil (naštěstí) už jen popruh, kterým byl přivázán za krk k bytelné kovové konstrukci jednoho z oken.
 
 
Ostravští hasiči zachránili kachnu zamotanou v rybářském vlasci
 
Prakticky jen jedno nadmíru zdařilé máchnutí hákem na dlouhé tyči stačilo tři dny před koncem starého roku 2013 profesionálním hasičům (HZS MSK) z Ostravy-Přívozu k vysvobození kachny, která se delší dobu trápila na hladině vodní nádrže Mžikovec v Ostravě-Koblově, podivně zamotaná v rybářském vlasci.
 
Hasiči po oznámení kachnu brzy objevili na hladině a dva z nich k ní připluli na intimní vzdálenost na záchranných saních, oděni v nepromokavých kombinézách. Plachá kachnička samozřejmě nepochopila bohulibý záměr hasičů a snažila se uniknout. Hasiči ve vhodný okamžik zabořili do vody hák na dlouhé tyči, nazdvihli jej a kachna byla na svobodě.
 
I když se jim nepodařilo ji ulovit a zkontrolovat její aktuální zdravotní stav, na první pohled vypadalo, že vyvázla bez zranění, nebo se z případného pořezání vlascem brzy dostane i bez cizí lékařské pomoci…
 
 
Hasiči nejčastěji zachraňovali psy a srnky
 
Běžnějším cílem záchranných zásahů jsou u hasičů v Moravskoslezském kraji psi a srnky, kteří skončí v kanále, v plotě, na tenkém ledu či na jiném nebezpečném místě.
 
Například profesionální hasiči ze stanice HZS MSK Ostrava-Hrabůvka zachránili hned v lednu 2013 dopoledne srnku, která zůstal uvězněná v kanálu plném vody na pláni mezi Výškovicemi a Starou Bělou (městské části). K záchraně jim stačily šikovné ruce, srnka byla tak vysílená, že nebyla schopna utéci.
 
Profesionální hasiči z Opavy (HZS MSK) zase vyprošťovali v květnu 2013 ve spolupráci se strážníky Městské policie Opava a veterinářem dospělého srnce, který se zadními běhy zaklínil mezi svislé kovové tyče festovního plotu bývalé mateřské školy ve stejném městě. Hasiči jej vyprostili bez poškození plotu. Nakonec skončil v přírodě.
 
            Psi mívají problémy s tenkým ledem či ledovou vodou. Jednoho takového zachraňovala jednotka profesionálních hasičů z Hlučína (HZS MSK) na konci března 2013 v obci Markvartovice (okres Opava). Velký černý pes čekal na své zachránce ve svislé poloze – zadníma nohama v ledové vodě, předníma nohama se zuby nehty držel nad vodou na křehkém ledě.
 
Samotná záchrana psa, vzdáleného asi dva metry od pevného břehu, byla také rychlá a prostá – hasič si lehl na břicho na led a vytáhl psa rukama na břeh. Jeho kolegové ho jistili za nohy. Pes byl lehce promrzlý, ale v pořádku, a vesele odběhl po svých.
 
Jejich kolegovéz Havířova zachraňovali v polovině prosince 2013 psa, který stál uprostřed lehce zamrzlého rybníka v Albrechticích (okres Karviná) minimálně několik desítek minut (možná i hodin) a nemohl se vrátit zpět na břeh. Pouze intenzivně štěkal.
 
Pes neurčité rasy se zřejmě dostal doprostřed rybníka po tenkém ledě začínající zimy. Hasičům událost oznámili strážníci zdejší obecní policie. Na břehu také čekal muž se salámem, kterému dlouhotrvající štěkot psa vadil. Ten se nakonec do vody (po upozornění hasičů na možná rizika) neodvážil, hasiči si ale od něj voňavou uzeninu „vypůjčili“.
 
Dva z nich, jeden odborník na čtyřnohé miláčky, se v nepromokavých kombinézách opatrně vydali mělkou vodou s nánosy bahna až k jakési kře tvořené ledem a zmrzlým bahnem, na níž pes stál a vytrvale štěkal. Pes salámem nepohrdnul, ale do náruče se mu pak už nechtělo. Hasiči ho ale i tak nakonec chytili. Pejska jeden z nich odnesl v náručí až na břeh, aniž by se ho pokusil kousnout.
 
Na pevném břehu si psa převzali strážníci. Pro ně přišla další práce – vypátrat majitele, pravděpodobně z Albrechtic, protože pes měl obojek. Odcestoval s nimi na jejich vyhřátou služebnu…

vytisknout  e-mailem