HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči z HZS Královéhradeckého kraje uspěli v soutěži o nejtvrdšího hasiče

Na olomouckém TFA vybojovali medaile ve všech kategoriích. 

Profesionální, dobrovolní a podnikový hasiči se 10.5.2016 sjeli do Olomouce, aby poměřili své síly v soutěži TFA. Celkem se zde představilo 99 závodníků, kteří byli rozděleni do tří kategorií dle věku. Soutěže se zúčastnila také jedna žena, která však tento náročný závod nedokončila.

V první kategorii, kterou byli muži do 34 let, se na start postavilo nejvíce závodníků. Mezi nimi i Ondřej Rosenkranz z požární stanice v Hradci Králové, který díky svým vynikajícím výsledkům patří do reprezentace České republiky v této disciplíně. Také v Olomouci se mu dařilo. Mezi šedesáti osmi soupeři se mu podařilo vybojovat bronzovou medaili. První místo získal Lukáš Novák z Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu, který je několikanásobným Mistrem světa, Mistrem Evropy a v neposlední řadě také Mistrem České republiky.

V kategorii B, kde jsou zařazeni závodníci od 35 do 44 let, měli hasiči královéhradeckého kraje dvojité zastoupení Pavel Kubín, z požární stanice Jičín, obsadil skvělé druhé místo. Výborného výsledku dosáhl také jičínský Tomáš Višňar, když skončil na 6. místě. Zlato bral Roman Viej z HZS Moravskoslezského kraje.

Do třetice jičínský Štěpán Karban si svým výkonem zasloužil taktéž stříbrnou příčku, a to v kategorii nad 45 let. Lepší než on byl pouze Daniel Kouři z SŽDC Česká Třebová.

Trať závodu byla tvořena třemi úseky, na kterých soutěžící plnili silové disciplíny, a následoval 4. úsek, v němž museli vyběhnout až do 18. patra výškové budovy. Hasiči startovali v kompletním zásahovém oděvu a za použití dýchacího přístroje jako zátěže.
1. úsek – Běh s požárními hadicemi
Po startu doběhl závodník k připravené požární stříkačce, na ni napojil dvě hadicová vedení, která následně uchopil za proudnice a rozvinul je. Poté svinul dvě hadice, které uložil do boxu.
2. úsek – Hammer box, tunel, figurína a bariéra
Soutěžící přiběhl k hammer boxu a palicí provedl 80 úderů, proběhl tunelem tam a zpět s dvacetikilovým závažím, transportoval osmdesátikilovou figurínu a překonal bariéru vysokou tři metry.
3. úsek – Výstup na lešení
Soutěžící přistavil k lešení čtyři nastavovací žebříky. Poté vylezl nahoru a vytáhl sem dvacetikilové závaží. Cestou do cíle ještě napojil proudnici na monitor.
4. úsek – Běh do 18. patra
Poslední disciplínou byl výstup do 18. patra výškové budovy Regionálního centra Olomouc.

Text: Alena Kuthanová, DiS.
HZS Královéhradeckého kraje

vytisknout  e-mailem