HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči z Hořovic se zúčastnili Mistrovství světa ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel, které se uskutečnilo v Anglii

Ve dnech 9. – 12. 10. 2014 se družstvo HZS Středočeského kraje z ÚO Beroun, požární stanice Hořovice zúčastnilo Mistroství světa ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel na pozemku místní vyšší záchranářské školy v Moreton in March, Anglie.  

Soutěž pořádala světová záchranářská organizace a to ve třech disciplínách. První den byl připraven scénář dopravní nehody dvou vozidel, se dvěma zraněnými osobami s časovým limitem 30 minut. V dalších dnech byl připraven scénář jednoho vozidla s jedním zraněním s časovým limitem 10 minut a scénář jednoho vozidla s jedním zraněním s časovým limitem 20 minut, kdy bylo omezeno použití vyprošťovacího nářadí.

Soutěž probíhala odlišně od pravidel soutěží pořádaných v České republice - dle propozic WRO. Tým v určeném čase nastoupil k registraci, poté byl odvezen do izolace. Po vyzvání z izolace a přidělení vozidla k určenému pitu, tým doplnil výbavu vozidla o vybrané nářadí k provedení soutěžního pokusu dle pravidel WRO. Na start bylo družstvo odvezeno zásahovým vozidlem. V každé disciplíně byl časový limit a po dosažení tohoto limitu na hvizd píšťalky rozhodčího byl pokus ukončen a s týmem bylo provedeno zhodnocení soutěžního pokusu. Každý tým byl hodnocen bez ohledu na to, zda došlo k vyproštění zraněných osob či nikoliv.

Družstvo HZS Středočeského kraje obsadilo celkově 22 místo z 30 soutěžních týmů. V každé disciplíně byl maximální počet bodů 550 a to v oblasti taktiky 200 bodů, v oblasti techniky 200 bodů a v oblasti předlékařské pomoci 150 bodů. V disciplíně Komplex na 30 minut tým obdržel pouze 240 bodů po nevydařeném pokusu. V disciplíně Limited na 20 minut s ručním nářadím obdržel tým 432 bodů a nejlépe provedený pokus družstva byl v disciplíně Rapid na 10 minut, kde tým obdržel 443 bodů. Všechny disciplíny byly provedeny ve složení velitel, paramedik a čtyři hasiči. Doprovodným programem byla soutěž určená pro paramediky nazvaná Trauma události, kde soutěžní skupiny řešili připravené traumatizující scénáře.
 

Na tuto akci kromě HZS Středočeského kraje přispěli také sponzoři, kterým i tímto děkujeme
Holík International s.r.o.
DCK Holoubkov Bohemia a.s.
Zdeněk Cháb – Bozet Žebrák
Mubea ,spol.s.r.o.
MUDr. Jan Skopeček – interní a kardiologická ambulance
Lamina Komárov s.r.o.

npor. Zdeněk Laube DiS.
velitel požární stanice Hořovice
 

vytisknout  e-mailem