HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči z Dobříše dostali předčasně vánoční dárek

Ve středu 29. listopadu 2017 dopoledne proběhlo na stanici HZS Dobříš slavnostní předání nového rychlého zásahového automobilu. 

Novým přírůstkem do vozového parku je speciální vůz k zásahům u dopravních nehod, k požárům dopravních prostředků a k technickým zásahům, který ke konci roku 2017 dodala firma WISS CZECH, s.r.o.

Vozidlo je postaveno na podvozku 3,5t dodávkového automobilu VW Transporter T6 4x4 se speciální zástavbou - vysokotlakým hasicím zařízením a nádrží na vodu o objemu 130 litrů a technickými prostředky pro řešení následků dopravních nehod. Z věcných prostředků požární ochrany jde zejména o:
• kompletní hydraulickou vyprošťovací sadu WEBER Hydraulik složenou z kompaktního agregátu, rozpínacího nástroje, nůžek, teleskopického válce, střihače pedálů a řetězových úvazků
• sadu 3 pneumatických zvedacích vaků SAVA se zdvihem až 26 t a ovládací armaturou
• zdravotnické vybavení v batohu, transportní nosítka a vakuová nosítka
• prostředky pro likvidaci úniků nebezpečných látek a olejových havárií - záchytné nádoby, sypký sorbent, sorpční čtverce
• motorovou pilu Husqvarna 372XP

Třímístné vozidlo je poháněno zážehovým motorem o zdvihovém objemu 1984 cm3 s úctyhodným výkonem 150 kW, je vybaveno pohonem 4x4, sedmistupňovou automatickou převodovkou DSG a prvky aktivní i pasivní bezpečnosti. Stabilní jízdní vlastnosti plně naloženého vozidla zajišťuje vzduchové odpružení obou náprav Goldschmitt, které bylo zastavěno ve společnosti FD Servis Praha, s.r.o.

Nové „erzetáčko“ nahradí na stanici už 21 let starý exemplář technického automobilu předurčeného na dopravní nehody na podvozku Nissan Patrol. Rychlé zásahové automobily mají oproti cisternovým automobilovým stříkačkám řadu výhod, jakými jsou např. lepší dynamika a vyšší rychlost jízdy, díky kompaktním rozměrům lepší jízdní a manévrovací vlastnosti v průjezdnosti kolonami na dálnici a silnicích nižších tříd a v průjezdnosti městskou aglomerací.

Nejnovější přírůstek rychlého zásahového automobilu u HZS Středočeského kraje byl financován ze 75 % z mimorozpočtových zdrojů celkem jedenácti regionálních přispěvovatelů, kteří se na více než tříletém projektu Obnovy vozidla RZA na stanici HZS v Dobříši podíleli. Z pohledu finanční participace na celém projektu byl největším přispěvovatelem Svazek obcí Dobříšska a Novoknínska, který tak naplnil veřejný zájem v oblasti požární ochrany pro zdejší region. Celková investice na pořízení vozidla byla 2.032.000 Kč.

Slavnostní akce, na které všechny přítomné přivítali ředitel Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje plk. Ing. Miloslav Svatoš a ředitel příbramského územního odboru plk. Ing. Tomáš Horvát, Ph.D., se zúčastnili také zástupci přispěvovatelů z podnikatelské sféry i předseda Svazku obcí Dobříšska a Novoknínska Miloslav Haniš, přítomno bylo i několik zástupců jednotlivých obcí a pozvaní hosté.


PREZENTACE

Tímto bychom ještě jednou za HZS ÚO Příbram rádi poděkovali všem přispěvovatelům, dodavateli vozidla a kolegům, kteří se na celém projektu Obnovy RZA na stanici v Dobříši podíleli a kteří do tohoto, dnes už můžeme říci úspěšného projektu, vložili důvěru.

plk. Ing. Tomáš Horvát, Ph.D.
ředitel ÚO Příbram
npor. Ing. Radek Dopirák
velitel stanice HZS Dobříš

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem