HZS Karlovarského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči z bazénu evakuovali přes sto návštěvníků, více než polovina z nich se nadýchala uniklého chloru

Podruhé během dvou týdnů zasahovali hasiči u nově postaveného karlovarského bazénového centra. V obou případech řešili únik plynného chloru. Zatímco první událost se obešla bez zranění, v sobotu odpoledne se nebezpečným plynem nadýchalo přes sedmdesát osob. 

Únik chloru do prostorů bazénu v Karlových Varech nahlásili hasičům na tísňovou linku 112 pracovníci bazénového centra. Hned upřesnili, že uvnitř bazénu je v tu chvíli přes sto třicet návštěvníků. Na místo vyjeli hasiči z profesionální stanice Karlovy Vary, Sokolov a z chemických závodů v Sokolově. V době jejich příjezdu se návštěvníci shromažďovali ve vestibulu bazénu. Hasiči dokončili evakuaci všech lidí uvnitř bazénového centra, v dýchacích přístrojích zkontrolovali všechny vnitřní prostory a průzkumem vyloučili, že by uvnitř někdo zůstal. Chlor unikl zřejmě v prostoru kolem tobogánu, někteří z návštěvníků si začali stěžovat na nevolnost a vykazovali příznaky nadýchání se plynu. Na místo tak přijelo několik posádek záchranné služby, které převezly 25 osob na ošetření do nemocnice, dalších padesát zkontrolovali a ošetřili záchranáři na místě.
 
Protože další návštěvníci odešli z bazénu ještě předtím, než záchranáři zkontrolovali jejich zdravotní stav, mohou se u nich příznaky nadýchání se chlorem projevit i mnohem později. Měli by tak velmi bedlivě sledovat svůj zdravotní stav a při jakýchkoliv zdravotních potížích by okamžitě měli vyhledat lékařskou pomoc.
 
Hasiči po ukončeném průzkumu provedli s použitím detekčního přístroje GDA změření koncentrace chloru uvnitř bazénu, nikde žádnou nebezpečnou koncentraci nezjistili. Únik chloru mimo prostory bazénu pomohl zlikvidovat i mírný déšť. Po odvětrání s použitím nucené ventilace začali uvnitř bazénu policisté a technici zjišťovat, jak k úniku došlo.
 
O předchozím úniku chloru v bazénovém centru před čtrnácti dny jsme informoval zde:
 
Fotogalerie ZDE:

vytisknout  e-mailem