HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči vyprostili osobu ze závalu ve sklepě, na místo byla povolána technika záchranného útvaru

Zavalená osoba bohužel svým zraněním podlehla. 

Aktualizace 6. 8. 23:30

Hasiči mají za sebou velmi náročný zásah, který trval déle než 12 hodin. V nočních hodinách, kolem 22. hodiny, se jednotkám podařilo vyprostit tělo muže, který byl ve sklepních prostorech zavalen. Pomocí UDS byly rozebrány a odstraněny stropy části sklepního prostoru a hasiči se tak dostali přímo k místu závalu. Při odstraňování stropů musel být narušen povrch v místě, kudy procházel chodník. Následně byly pomocí sacího bagru odsány z prostor závalu asi čtyři kubíky suti a zeminy. Hasiči poté zabezpečili místo zásahu a předali jej starostovi města. Provizorní výztuhy, kterými hasiči sklep stabilizovali, zůstanou na místě do doby, než se o zabezpečení prostor postará odborná firma. 

Na místě spolupracovali v odpoledních hodinách profesionální hasiči z centrální hradecké stanice a dobrovolná jednotka z Třebechovic pod Orebem s hasiči Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně. 

Třebechovice p. O. (4).jpeg

_________________________________________________________________________________________________________________

6. 8. 15:30

Třebechovice pod Orebem – 6. 8. 9:28

Tři jednotky hasičů byly povolány k nahlášené události do Hradecké ulice v Třebechovicích pod Orebem, kde mělo dojít ve sklepních prostorech bytového domu k závalu osoby. Průzkumem hasiči zjistili, že na muže spadla jedna z nosných zdí a že celý prostor je nestabilní. Na místo události byl povolán také statik, podle jehož pokynů hasiči pracovali a pažili celý prostor. Ve sklepě bylo nutné stabilizovat celou přístupovou cestu k místu závalu, aby nedošlo k dalšímu zhroucení zdí a aby bylo místo zásahu pro všechny zasahující hasiče a záchranáře bezpečné.

Když se dostali hasiči až k místu závalu, bylo zjištěno, že část nosné zdi je velmi nestabilní a další pobyt zasahujících osob v místě by byl vysoce riskantní. Proto byly práce na nezbytně nutnou dobu ukončeny a byla vyžádána pomoc u Záchranného útvaru HZS ČR. Na místo míří těžká technika, a sice sací bagr a univerzální dokončovací stroj, tzv. UDS s příslušenstvím. Technika pomůže hasičům s rozebráním nestabilního stropu v místě závalu. To se nachází mimo půdorys bytového domu pod chodníkem, proto není narušena statika domu. Příjezd těžké techniky na místo události se předpokládá po 16. hodině.

Od dopoledních hodin zasahovali na místě události profesionální hasiči z centrální hradecké stanice a JSDH Třebechovice pod Orebem a Týniště nad Orlicí. Na místě byla z centrální stanice také speciální technika – technický automobil a technický kontejner, která je vybavena prostředky určenými pro daný typ události. Vozidlo i kontejner jsou vybaveny například množstvím vzpěr, výdřev i hydraulického nářadí, které se využívají pro stabilizaci zavalených prostor.

Třebechovice p. O. (2).jpeg

Martina Götzová, tisková mluvčí
FOTO: HZS Královéhradeckého kraje

Odkazy do noveho okna

Třebechovice p. O.  (1)

Třebechovice p. O. (1) 

Detailní náhled

Třebechovice p. O.  (2)

Třebechovice p. O. (2) 

Detailní náhled

Třebechovice p. O.  (3)

Třebechovice p. O. (3) 

Detailní náhled

Třebechovice p. O.  (4)

Třebechovice p. O. (4) 

Detailní náhled

Třebechovice p. O.  (5)

Třebechovice p. O. (5) 

Detailní náhled

Třebechovice p. O.  (6)

Třebechovice p. O. (6) 

Detailní náhled

Třebechovice p. O.  (7)

Třebechovice p. O. (7) 

Detailní náhled

Třebechovice p. O.  (8)

Třebechovice p. O. (8) 

Detailní náhled

Třebechovice p. O.  (9)

Třebechovice p. O. (9) 

Detailní náhled

Třebechovice p. O.  (10)

Třebechovice p. O. (10) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem