HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči vyjížděli k vážným nehodám

Pátek 18. března proběhl pro jihočeské hasiče ve znamení vážných nehod. V průběhu dne naše jednotky vyjely sice "pouze" ke čtyřem nehodám, tři z nich si však vyžádaly vyproštění, Jedna z nehod skončila tragicky.  

Vážná dopravní nehoda se stala v dopoledních hodinách na silnici II. třídy č. 105 u obce Olešník, části obce Nová Ves, kde došlo ke střetu osobních automobilů značek Škoda Felicia a Chevrolet Aveo. Operační středisko hasičů k nehodě vyslalo v 10:50 hodin profesionální jednotku ze stanice Týn nad Vltavou, k nehodě vyjela také Policie ČR a ZZS Jihočeského kraje včetně vrtulníku LZS. V době příjezdu hasičů byly ve voze Škoda tři osoby. Řidiče museli hasiči vyprostit hydraulickým vyprošťovacím zařízením, dvěma spolujezdkyním poskytli předlékařskou pomoc a pomohli s transportem všech tří zraněných do sanitek. Řidič vozu Chevrolet byl do nemocnice transportován letecky. Zasahující hasiči dále provedli u obou aut protipožární opatření a zasypali vyteklé provozní kapaliny na vozovce sorbentem. Pouze náhodou jeli okolo nehody příslušníky Armády ČR, kteří se zcela profesionálně ujali řízení provozu na komunikaci v místě nehody. Krátce před polednem hasiči zásah ukončili, nehodu předali policistům k šetření a vrátili se na stanici. Na místo nehody se vrátili okolo půl druhé odpolední, aby dokončili úklid vozovky od použitého sorbentu a trosek vozidel.

Krátce před 16. hodinou vyjely všechny složky integrovaného záchranného systému na silnici I. třídy č. 20 do katastru obce Chlaponice, kde došlo k dopravní nehodě osobního automobilu značky Ford Scorpio. Po nárazu do svahu u silnice utrpěl zranění řidič, jeho spolujezdec následkům nehody na místě podlehl. Řidiče zasahující profesionální hasiči pomohli zdravotníkům ZZS transportovat do vrtulníku LZS. Dále havarovaný Ford, který skončil na střeše, zajistili proti požáru a provedli kontrolu úniku provozních kapalin. Po ukončení záchranných prací okolo půl sedmé večerní odjela zpět na stanici osádka rychlého zásahového automobilu, osádka cisterny vyčkala na ukončení šetření policistů a pak provedla úklid vozovky. Od nehody hasiči odjeli před 21. hodinou.

Profesionální hasiči z táborské stanice zasahovali přibližně od půl šesté navečerní na silnici vedoucí z Turovce do Plané nad Lužnicí u dopravní nehody osobního automobilu značky Škody Octavia. Hasiči na místě nehody zjistili, že Octavia vyjela ze silnice, narazila zadní částí do stromu a skončila v lese. Uvnitř zůstal zaklíněný zraněný řidič, kterému zdravotníci ZZS nasadili krční límec. Hasiči nejprve zajistili místo nehody, zabezpečili havarované auto proti požáru odpojením akumulátoru a pak hydraulickým vyprošťovacím zařízením odstřihli zadní levé dveře a sloupek. Řidiči nasadili vyprošťovací vestu a pomocí zádové desky ho z auta vyprostili ven. Zde ji ho převzala ZZS. U nehody následně přistál vrtulník LZS. V průběhu šetření nehody policisty hasiči řídili provoz na silnici. Zásah jednotka ukončila úklidem vozovky krátce před 19. hodinou.

Odkazy do noveho okna

5 Dopravní nehoda 2 OA, Nová Ves - 18. 3. 2016 (2)

5 Dopravní nehoda 2 OA, Nová Ves - 18. 3... 

Detailní náhled

4 Dopravní nehoda 2 OA, Nová Ves - 18. 3. 2016 (1)

4 Dopravní nehoda 2 OA, Nová Ves - 18. 3... 

Detailní náhled

3 Dopravní nehoda 2 OA, Nová Ves - 18. 3. 2016 (5)

3 Dopravní nehoda 2 OA, Nová Ves - 18. 3... 

Detailní náhled

2 Dopravní nehoda 2 OA, Nová Ves - 18. 3. 2016 (4)

2 Dopravní nehoda 2 OA, Nová Ves - 18. 3... 

Detailní náhled

1 Dopravní nehoda 2 OA, Nová Ves - 18. 3. 2016 (3)

1 Dopravní nehoda 2 OA, Nová Ves - 18. 3... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem