HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči včasným zásahem zabránili výbuchu svářecí soupravy

Požár autogenní soupravy v dílně v obci Divišov na Benešovsku byl na tísňovou linku HZS Středočeského kraje nahlášen v pondělí 2. července krátce před 19. hodinou. 

Na místo byli vysláni profesionální hasiči ze stanic HZS Vlašim a HZS Benešov a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Divišova. Po příjezdu na místo byl potvrzen požár svářecí soupravy s kyslíkem a acetylénem. Zásah komplikovalo zakouření dílny a vysoká teplota, zároveň hrozil výbuch láhve s následným intenzivním hořením.

Hasiči v dýchací technice ihned zahájili ochlazování pomocí jednoho vodního proudu. Druhý byl následně nasazen pomocí automobilového žebříku. Velitel zásahu vzápětí nasadil přenosný monitor (hasičská proudnice bez nutnosti obsluhy) místo obou proudů a povolal na místo další cisterny pro plynulé zásobování vodou. Pohotovostní služba zajistila vypnutí elektřiny v celém objektu. Po odvětrání dílny přetlakovou ventilací bylo zjištěno, že z acetylénové tlakové láhve uniká plyn, který hoří přibližně třiceticentimetrovým plamenem. S ohledem na špatný přístup k soupravě v druhém nadzemním podlaží velitel zásahu vytyčil nebezpečnou zónu s režimovým vstupem a nařídil v pokračování ochlazování pomocí monitoru. Při obdobném zásahu se plamen nesmí uhasit, protože pak hrozí nebezpečí výbuchu. Současně byla voda použitá na ochlazování odčerpávána z objektu, aby byl omezen vznik dalších škod. Vzhledem k poloze objektu nebylo nutné v okolí zahájit evakuaci obyvatel.

Protože nebylo možné bezpečně změřit ani odhadnout povrchovou teplotu tlakové láhve, byl na místo vyžádán specialista v rámci systému TRINS (Transportní informační a nehodový systém), který přijel z Kolína před 23. hodinou. Po vyhodnocení situace s ohledem na taktické postupy při zásazích tohoto charakteru bylo rozhodnuto o pokračování bezpečného ochlazování celou noc.

Časně ráno byla na místo povolána výjezdová skupina Pyrotechnické služby Policie ČR. Po šesté hodině plamenné hoření samovolně ustalo. Technik ve speciálním ochranném obleku provedl měření povrchu tlakové láhve termokamerou. Vzhledem k příznivé teplotě mohla být láhev transportována z dílny a přemístěna nejprve do provizorní vodní lázně a následně do nedalekého rybníka. Zásah hasičů byl ukončen předáním řediteli firmy v úterý hodinu před polednem.

Vyšetřovatel stanovil jako příčinu vzniku požáru nepředpokládanou změnu provozních parametrů svářecí soupravy a škodu vyčíslil na 3 miliony korun. Nikdo nebyl zraněn a hasiči rychlým a profesionálním zásahem zabránili výbuchu láhve a následné újmě na lidských životech a majetku firmy.

kpt. Ing. Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem