Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči vás v tísni nenechají

26. února 2012 (Ivana Svitáková) - Tající sníh a led zvedají hladiny řek. Jednotky požární ochrany monitorují vodní toky, v některých oblastech čerpaly vodu a plnily pytle pískem. Povodňová komise Libereckého kraje (dne 25. 2. 2012) požádala prostřednictvím operačního a informačního střediska HZS Libereckého kraje o vyslání průzkumného odřadu Záchranného útvaru HZS ČR k posouzení možnosti zásahu hasičů Záchranného útvaru k odstranění ledových bariér.  

Povodňová situace, shrnutí soboty 25. února 2012
 
Denní situační zpráva Operačního a informačního střediska MV – generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.
 
 Ústecký kraj 
              
- okres Děčín. V návaznosti na vzestup hladiny vyhlásil povodňový orgán obce Varnsdorf 2. SPA na řece Mandavě.
 
Liberecký kraj   
         
- okres Česká Lípa. Vlivem tání sněhu došlo v několika lokalitách k rozlivu vodních toků. Povodňovými orgány byl vyhlášen 2. SPA na Kamenickém potoce v Kamenici u Zákup, na Panenském potoku v Brništi, ve Velkém Grunově a v Pertolticích pod Ralskem, na Dobranovském potoce v Bukovanech. Jednotky PO prováděly monitoring vodních toků, čerpání vody a plnění písku do pytlů. Později došlo v Pertolticích pod Ralskem k dosažení 3. SPA ve vodoměrném profilu a v Bukovanech starosta vyhlásil 3. SPA, přičemž byla zahájena evakuace ohroženého majetku.
 
- okres Semily. V důsledku vzdutí vodní hladiny ledem došlo ve vodoměrném profilu Dolní Sytová na vodním toku Jizera k překročení 3. SPA. V místě mimořádné události byly nasazeny tři jednotky PO.
 
Kraj Vysočina   
         
- okres Žďár nad Sázavou. V návaznosti na vzestup hladiny vyhlásil povodňový orgán obce s rozšířenou působností Velké Meziříčí 2. SPA na řece Balince v obci Baliny.
 
 
Moravskoslezský kraj   
     
- okresy Frýdek-Místek, Ostrava-město, Karviná, Opava, Bruntál, Nový Jičín. V důsledku tání dochází na místních tocích v Povodí Odry k ledovým jevům a k ucpávání koryt potoků a řek. Na základě rozhodnutí řídicího důstojníka HZS Moravskoslezského kraje bylo po dohodě s Povodím Odry nasazeno více než šedesát jednotek PO k provádění monitoringu vodních toků.
 
Pardubický kraj  
       
- okresy Ústí nad Orlicí, Chrudim, Svitavy. Na základě žádosti starostů obcí vysílalo KOPIS HZS kraje podle potřeby jednotky PO na monitoring vodních toků.
 
Olomoucký kraj   
      
- okres Šumperk. V důsledku vzdutí vodní hladiny ledem došlo ve vodoměrném profilu Loštice na vodním toku Třebůvka k překročení 3. SPA. V místě mimořádné události bylo nasazeno šest jednotek PO.
 
 
KOPIS HZS kraje- krajské operační a informační středisko HZS kraje
 
 
Všechny události se zásahem hasičů
 
Jednotky požární ochrany vyjely dne 25. února 2012 k 418 událostem. Na jejich likvidaci se podílelo 675 jednotek PO, z toho 308 jednotek HZS ČR. Struktura zásahové činnosti: 62 požárů, 42 dopravních nehod, 9 úniky látek, 294 technických zásahů, 2 ostatní mimořádné události a 9 planých poplachů.
 
Celkový počet událostí je o 42 % vyšší oproti dlouhodobému průměru, počet požárů je o 13 % vyšší, počet dopravních nehod je o 19 % nižší, počet úniků látek je o 44 % nižší, počet technických zásahů je o 97 % vyšší a počet planých poplachů je o 59 % nižší než dlouhodobý průměr.
 
 
 
Ohlédnutí za povodněmi v roce 2010
 
Území České republiky, povodně:
  •      17. květen až 17 červen,
  •      srpen.
Celkem 10 obětí (8 osob utonulo, další 2 osoby zemřely v důsledku vzniklé situace)
Zasaženo bylo 551 obcí. Vyhlášen stav nebezpečí.
 
 
Hasiči bylo:
  • provedeno 15 674 zásahů,
  • nasazeno 9 323 hasičů, z toho 2 125 zHZS ČR,
  • nasazeno 3 372 jednotek požární ochrany.
Záchranný útvar HZS ČR - 74 zásahů s těžkou technikou.
 
 
Hasiči bylo:
  • řízenou evakuací bylo evakuováno 2 278 osob,
  • Bezprostředně zachráněno 875 osob (152 pomocí vrtulníků).
Zraněno při zásazích celkem 44 hasičů.
 
 
„V nouzi poznáš přítele“
 
Hasičský záchranný sbor ČR vyslal na pomoc jednotky požární ochrany i do sousedních států, které se potýkaly také s rozsáhlými povodněmi:
 
Slovensko - 6. -10. června 2010,
  • povodňový odřad HZS Moravskoslezského kraje a Záchranný útvar HZS ČR.
Polsko - květen a červen 2010 (150 hasičů):
  • HZS Olomouckého, Ústeckého, Středočeského kraje a HZS hl.m. Prahy a Záchranný útvar HZS ČR
 
Stupně povodňové aktivity:
 
Labe, Brandýs nad Labem, 25.2.2012Labe, Brandýs nad Labem, 25.2.2012
Rozsah opatření prováděných na ochranu před povodněmi se řídí mírou povodňového nebezpečí. Ta se vyjadřuje třemi stupni povodňové aktivity (SPA):
 
1. SPA - 1. stupeň - bdělost - nastává při nebezpečí přirozené povodně a zaniká, pominou-li příčiny takového nebezpečí. Za stav bdělosti se pokládá rovněž situace takto označená předpovědní povodňovou službou ČHMÚ.
 
Při 1. SPA je třeba věnovat zvýšenou pozornost vodnímu toku nebo jinému zdroji povodňového nebezpečí. Zpravidla zahajuje činnost hlásná povodňová služba a hlídková služba.
 
2. SPA - 2. stupeň - pohotovost - vyhlašuje příslušný povodňový orgán, když nebezpečí povodně přerůstá v povodeň a v době povodně, když však ještě nedochází k větším rozlivům a škodám mimo koryto.
 
Při 2. SPA se vývoj situace dále pečlivě sleduje, aktivizují se povodňové orgány a další složky povodňové služby, uvádějí se do pohotovosti prostředky na zabezpečovací práce, podle možnosti se provádějí opatření ke zmírnění průběhu povodně.
 
3. SPA - 3. stupeň - ohrožení - vyhlašuje příslušný povodňový orgán v době povodně při bezprostředním nebezpečí nebo při vzniku větších škod, ohrožení majetku a životů v záplavovém území.
 
Při 3. SPA se provádějí zabezpečovací a podle potřeby záchranné práce.
 
 
Všeobecná výstraha 
 
Varovný signál „VŠEOBECNÁ VÝSTRAHA“ pro varování obyvatelstva při hrozbě nebo vzniku mimořádné události. Signál je vyhlašován kolísavým tónem sirény po dobu 140 vteřin a muže zaznít třikrát po sobě ve tříminutových intervalech.
 
Po akustickém tónu sirény, při vyhlášení varovného signálu „Všeobecná výstraha“, bude následovat tísňová informace z hromadných informačních prostředků (republiková, regionální a místní působnost) pro vyrozumění obyvatelstva o hrozící nebo vzniklé mimořádné události.
 
Pokud je lidský život, zdraví popř. majetek v bezprostředním ohrožení, volejte hasiče na číslo 112 nebo 150. 
 
Foto: Ivana Svitáková
 
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
 
Mobil: +420 724 193 394
Tel.: +420 950 819 867
E-mail:ivana.svitakova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem