HZS hlavního města Prahy  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči v říjnu kontrolovali pražská divadla za ostrého provozu

V říjnu proběhly mimořádné tematické kontroly dodržování povinností stanovených předpisy o požární ochraně při činnostech provozovaných v divadlech se zaměřením  na přístavky v divadlech („za provozu“).

Příslušníci prevence HZS hl. m. Prahy provedli ve dnech 22. a 23. 10. 2019 mimořádné tematické kontroly dodržování povinností stanovených předpisy o požární ochraně při činnostech provozovaných v divadlech během probíhajících přestavení se zaměřením na „přístavky“ a volné únikové cesty.

Zkontrolováno bylo 12 provozovatelů divadel. Při kontrolách bylo zjištěno 38 nedostatků. V osmi případech byly umístěny „přístavky“ v hledišti. Provozovatelé neprokázali řádně schválenou projektovou dokumentací, že umístění přístavku v hledišti bylo schváleno a nebrání úniku osob při požáru. Ve většině případů se jednalo o volně umístěné dřevěné a plastové židle. Nejvyšší počet obsazených přístavků v hledišti dosahoval 40 kusů. Tím nebyla splněná povinnost trvale volných průchodných komunikačních prostor, které jsou součástí únikových cest a nebyly vytvořeny podmínky pro záchranné práce.

Snímek obrazovky 2019-11-15 v 11.22.01.png

Další nedostatky spočívaly ve značení únikových východů, směrů úniků, v umístění a přístupnosti přenosných hasicích přístrojů a v přístupnosti nástěnných hydrantů.

Kontrolovaná divadla se dle míry požárního nebezpečí členila do kategorií se zvýšeným a vysokým požárním nebezpečím (prostory divadel byly většinou projektovány, resp. určeny pro více než 200 osob).

Hasičským záchranným sborem hl. m. Prahy bude s provozovateli činností, tam kde byly zjištěny nedostatky, zahájeno správní řízení. Tematické kontroly zaměřené na provozovatele divadel se budou v příštím roce opakovat.

vytisknout  e-mailem