HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči v Moravskoslezském kraji začali shazovat sníh z „obecních“ střech

            Na třech místech Moravskoslezského kraje shazovali v pátek 3.2.2017 dopoledne nebezpečný sníh ze střech budov ve „veřejném“ vlastnictví profesionální (HZS MSK) a dobrovolní hasiči. Pokud se nemýlím, šlo o první odklízení sněhu a ledu ze střech hasiči v tomto roce v Moravskoslezském kraji.

            Dvakrát šlo o nebezpečné sněhové převisy, hrozící pádem, visích na okrajích střech mateřských škol v Ostravě-Hrabové a v centru Ostravy, o které se postaraly jednotky HZS Moravskoslezského kraje, potřetí šlo o preventivní odstraňování těžké půlmetrové vrstvy mokrého a zmrzlého sněhu ze střechy místní tělocvičny v obci Ryžoviště (okres Bruntál). O tu se postarali během pátku zdejší dobrovolní hasiči.

            Jako první vyjela „na sníh“ jednotka HZS MSK ze stanice Ostrava-Fifejdy do Dvořákovy ulice v centru Ostravy, kde po sedmé hodině ranní odstranila nebezpečný sněhový převis nad vchodem do zdejší mateřské školy (MŠ).

            Hned několik takových převisů museli o dvě hodiny později odstraňovat ze sedlové střechy MŠ v Ostravě-Hrabové pomocí výškové techniky hasiči ze dvou jednotek HZS MSK - ze stanice Ostrava-Jih a Ostrava-Zábřeh, odkud přijel automobilový žebřík AŽ 30 Camiva.

Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje (HZS MSK) na svém webu www.hzsmsk.cz (na hlavní stránce, banner vpravo dole) vydává v zimním období již několik let aktuální seznam firem (s jejich adresou, telefonními a e-mailovými kontakty), které jsou ochotny odstraňovat sníh (a později i led a nebezpečné ledové rampouchy) ze střech objektů za úplatu.

Hasiči totiž budou opět vyjíždět jen tam, kde hrozí bezprostřední nebezpečí, v ostatních případech budou žadatele o pomoc odkazovat na komerční služby.

V únoru letošního roku (2017) je v tradičním seznamu, děleném podle okresů, celkem 90 firem. Jen minimum z nich se během zimy z tohoto seznamu odhlašuje. Seznam, otevřený pro všechny subjekty (nahlášení je jednoduché), je nyní k dispozici na webu HZS MSK po celé zimní období s pravidelnými týdenními aktualizacemi.

V první řadě je potřeba zdůraznit, že pravidelné shazování sněhových převisů a rampouchů se střech je povinností jednotlivých majitelů domů a objektů, ať už jsou v majetku či správě obce, kraje, státu, nebo v soukromých rukách. Již ve stavební dokumentaci je uvedeno a schváleno, kolik centimetrů prachového a těžkého sněhu může na konkrétní střeše maximálně ležet.

Profesionální hasiči vyjíždějí k zásahům na střechách pouze v případě, kdy hrozí bezprostřední zranění chodců a zničení majetku pádem sněhového převisu či rampouchů. Žadatele o pomoc v případech, když bezprostřední nebezpečí nehrozí, zpravidla odkazujeme na komerční služby.

Lepší možnost pomoci s větší dávkou sněhu a ledu na střechách mívají dobrovolní a podnikoví hasiči, kteří se mohou s vedením jednotlivých obcí dohodnout na odstranění sněhu a ledu ze střech objektů v jejich správě.

Odkazy do noveho okna

snihskolkaHrabova (1 OV)

snihskolkaHrabova (1 OV) 

Detailní náhled

snihskolkaHrabova (2)

snihskolkaHrabova (2) 

Detailní náhled

snihskolkaHrabova (3)

snihskolkaHrabova (3) 

Detailní náhled

snihskolkaHrabova (4)

snihskolkaHrabova (4) 

Detailní náhled

snihtelocvicnaRyzoviste (1 BR)

snihtelocvicnaRyzoviste (1 BR) 

Detailní náhled

snihtelocvicnaRyzoviste (2)

snihtelocvicnaRyzoviste (2) 

Detailní náhled

snihtelocvicnaRyzoviste (3)

snihtelocvicnaRyzoviste (3) 

Detailní náhled

snihtelocvicnaRyzoviste (4)

snihtelocvicnaRyzoviste (4) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem