HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči uspěli v testování přetlakových ventilů pro napojení se na zasněžovací systém i za vyššího tlaku

I když lyžařská sezóna předčasně skončila, příslušníci z HZS Královéhradeckého kraje neopustili myšlenku dokončit testování přetlakových ventilů při napojení na zasněžovací systém, díky čemuž může být využita voda pro potřeby zdolání požárů v těžko přístupných horských oblastech. 

Redukce dvoustupňová (1).JPGPřetlakové ventily slouží k regulaci tlaku, pod kterým je voda na zasněžování čerpána. Díky tomuto zařízení budou mít jednotky přístup k vodnímu zdroji i v těžko přístupném horském terénu v případě, že zde bude umístěn zdroj k zasněžování. Praktické fungování si hasiči vyzkoušeli na taktickém cvičení počátkem března, kdy bylo námětem právě využití rozvodů vody k zasněžování sjezdovek pro zajištění dodávky vody při hasebním zásahu při požáru rolby v Janských Lázních. 

Během prvotních zkoušek testovali hasiči dva druhy přetlakových ventilů samostatně, a to v závislosti na požadované redukci tlaku (velký a malý). „Následně se podařilo ve Skiareálu Černá hora – Pec otestovat konečnou podobu redukce vysokého tlaku vody, díky které se dostaneme na pro jednotky požární ochrany použitelný tlak. Ačkoliv se původně zdálo řešením použít jeden redukční ventil, po praktických zkouškách a konzultacích s výrobci bylo nutné zvolit jiné řešení, a to dvoustupňovou redukci,“ řekl ředitel HZS Královéhradeckého kraje brig. gen. František Mencl.

Pro potřeby funkčního napojení hasičů je nutné, aby zařízení zvládlo průtok asi 400 až 800 litrů za minutu tak, aby se daly na zasněžování připojit dva proudy C pro účinné hašení. Pro takové řešení ale nebylo na trhu nalezeno vhodné samostatné zařízení. „To mělo být schopné zredukovat tlak vody z 60 barů na 10 barů při zachování zmíněného průtoku. Přistoupili jsme proto k tzv. dvoustupňové redukci, tedy zapojení dvou redukčních ventilů za sebou. První redukční ventil s vstupním tlakem asi 60 barů funguje k redukci tlaku na polovinu. Druhý ventil je už použit k regulaci tlaku na potřebný tlak pro hašení,“ upřesnil kpt. Jan Čech, metodik oddělení IZS a služeb z krajského ředitelství HZS Královéhradeckého kraje.

Přetlakovými ventily by měli disponovat profesionální i dobrovolní hasiči. Jednotky HZS a dobrovolné jednotky působící v oblasti Krkonoš by měly být vybaveny dvoustupňovou redukcí, tedy kombinací ventilů na větší a menší tlak, profesionální a dobrovolné jednotky z oblasti Orlických hor by měly disponovat redukčním ventilem na menší tlak.

Současně jsou v plánu jednání s provozovateli jednotlivých ski areálů, se kterými budou dohodnuty individuální podmínky využití a napojení se na systém daného zasněžování. „Už nyní máme signály, že tento způsob využití vody k zasněžování nebude omezen pouze na zimní sezónu, ale při dohodě konkrétních podmínek by mělo být možné využít systém na některých místech i během letní sezóny. To nám pak může pomoci například při hašení požárů v přírodním prostředí,“ doplnil brig. gen. František Mencl.

Odkaz na první zprávu o testování přetlakových ventilů a taktickém cvičení v Janských Lázních. 

HZS TC Janské Lázně (5).jpg

Martina Götzová, tisková mluvčí
FOTO: HZS Královéhradeckého kraje

Odkazy do noveho okna

Dvoustupňová redukce - zkouška

Dvoustupňová redukce - zkouška 

Detailní náhled

HZS TC Janské Lázně (1)

HZS TC Janské Lázně (1) 

Detailní náhled

HZS TC Janské Lázně (5)

HZS TC Janské Lázně (5) 

Detailní náhled

HZS TC Janské Lázně (7)

HZS TC Janské Lázně (7) 

Detailní náhled

Redukce dvoustupňová (1)

Redukce dvoustupňová (1) 

Detailní náhled

Redukce dvoustupňová (2)

Redukce dvoustupňová (2) 

Detailní náhled

Redukce dvoustupňová (3)

Redukce dvoustupňová (3) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem