HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči „trénovali“ pro případ velkého lesního požáru

Profesionální i dobrovolní hasiči trénovali v těchto dnech na letišti Aeroklubu Polička plnění závěsného vaku vrtulníku na hašení požáru. Taková cvičení slouží k přípravě hasičů před letní sezonou, kdy je zvýšené nebezpečí vzniku požárů lesních a polních porostů. V okolí Poličky je členitý zalesněný terén, špatně přístupný  a v případě požáru v takovémto místě není vyloučeno použití letecké techniky. Proto je třeba, aby byli hasiči vycvičeni na takové situace.
 
Členové jednotek profesionálních hasičů z Poličky, Svitav, a dobrovolných hasičů z obcí Korouhev, Sebranice, Lubná a Polička nejprve prošli krátkou instruktáží k bezpečnému plnění a chování při práci. Jednotlivé jednotky pak utvořily tříčlenná družstva, která postupně cvičila naplnění vaku, který měl vrtulník v podvěsu. „Po naplnění vrtulník odletěl a vyprázdnil vak a vrátil se. Pokračovalo další družstvo. Jeden člen letecké hasičské služby navigoval vrtulník a druhý instruoval a dohlížel na činnost při plnění bambivaku. Každé družstvo si celý postup vyzkoušelo několikrát,“ uvedl npor. Bc. Miroslav Kubík, velitel stanice v Poličce.
            K cvičení byl využit vrtulník Letecké služby Policie ČR z Brna s pětičlennou osádkou, kterou tvořili tři příslušníci Letecké služby Policie ČR a dva profesionální hasiči vycvičeni pro práci na vrtulníku. Za spolupráci si zaslouží poděkování nejen Letecká služba Policie ČR, ale také letiště Aeroklub Polička.
 
 
 
 

Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem