HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči štěrbinovou kamerou zkoumali historické topení

Záchranářská štěrbinová kamera dnes sehrála hlavní roli při průzkumu historické budovy Základní školy Komenium v Olomouci. Při restaurování slavnostního sálu, jehož stěny o rozloze stovek metrů čtverečních pokrývají fresky z konce 19. století, objevil restaurátor otvor do historického horkovzdušného topení. Olomoucký primátor Antonín Staněk požádal profesionální hasiče, aby využili svou speciální techniku a pokusili se zjistit, zda je dávné technické zařízení stále průchodné a zda by jej šlo obnovit. 

Stavební otvor, který pod zdobenou zinkovou litinovou mříží v jedné ze stěn sálu našel restaurátor Radomír Surma, je velmi pravděpodobně výstupem původní dobového horkovzdušného topení, které vzniklo už při stavbě školní budovy. Prostý pohled do otvoru ovšem mnoho neprozrazoval, protože se jedná o úzkou a zřejmě velmi hlubokou šachtu. „Napadlo mě, že by v této situaci bylo možné požádat hasiče o pomoc, protože teď disponují technikou, která se i do takto úzkých prostor dokáže dostat,“ vysvětlil primátor Antonín Staněk. Hasiči se tedy v úterý 24. října dopoledne pustili do průzkumu otvoru pomocí štěrbinové kamery.

Během průzkumu našli několik zákoutí a odboček, také jedna dvířka, místy byl prostor zasypaný a zúžený. Kamera se dostala až do hloubky 7,49 metru, nicméně chodba své tajemství nevydala. Hasiči poté zkoušeli ještě s restaurátorem prozkoumat další otvor, který se nacházel ve sklepení, ale ten byl zasypaný hned několik desítek centimetrů od okraje, proto ani tato chodba nepřinesla očekávaný výsledek.

Vzájemná spolupráce restaurátorů a hasičů však tímto nekončí. Pokud se restaurátorům podaří pročistit a prohloubit stavební otvor, mohli by se hasiči na místo znovu vrátit. Ve výsledku by pak mohl obnovený systém sloužit pro moderní vzduchotechniku.

Štěrbinová kamera slouží primárně k záchraně osob z nepřístupných prostor

V roce 2016 pořídilo statutární město Olomouc pro profesionální hasiče z požární stanice v Olomouci záchranářskou štěrbinovou kameru. Z rozpočtu uvolnilo město 100 tisíc Kč na pořízení tohoto speciálního vybavení.

Štěrbinová kamera se používá v případě záchrany osob z nepřístupných prostor jako například při destrukci části budov, závalech a dalších technických zásazích, kdy je nutné zjistit, zda se v daném prostoru nachází osoba, v jaké je poloze nebo jaké jsou v daném místě podmínky. Štěrbinová kamera je zařízení skládající se z minikamery umístěné na pohyblivém kabelu a zobrazovacího zařízení. Kamera se může dostat do nepřístupných prostor a zprostředkovat záchranářům obraz o situaci uvnitř. Pořízením tohoto speciálního vybavení došlo ke zvýšení efektivity zásahu a zkrácení času pro záchranu osob.

Slavnostní sál v budově, která vznikla v letech 1873 až 1875, je na všech stěnách i na stropě vyzdoben ve stylu neorenesančního dekorativismu s prvky barokního iluzionismu. Diváka při pohledu na výzdobu sálu fascinuje hustota a složitost výjevů i ornamentálních prvků. Obdobná malířská výzdoba v takovém rozsahu a provedení je unikátem, který nemá v tuzemsku srovnání. Hlavním autorem freskové výzdoby, na níž se podílelo více tvůrců, je pravděpodobně malíř José Hilber, a vznikla roku 1892. Význam školy samotné potvrzuje i její historie. Prvotním důvodem k této velkorysé stavbě byla nejen praktická potřeba nových prostor, ale i snaha o zvýšení prestiže školství v Olomouci. Myšlenka stavby školy zaujala i samotného císaře Františka Josefa I., který nad stavbou převzal patronát a školu po otevření osobně navštívil. Od roku 2016 probíhá v sále restaurování fresek, rozdělené s ohledem na velkou náročnost do několika etap.

Autoři:

Mgr. Michal Folta - mluvčí statutárního města Olomouce
por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková - mluvčí HZS Olomouckého kraje

Odkazy do noveho okna

štěrbinová kamera

štěrbinová kamera 

Detailní náhled

štěrbinová kamera

štěrbinová kamera 

Detailní náhled

štěrbinová kamera

štěrbinová kamera 

Detailní náhled

štěrbinová kamera

štěrbinová kamera 

Detailní náhled

štěrbinová kamera

štěrbinová kamera 

Detailní náhled

štěrbinová kamera

štěrbinová kamera 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem