HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči radili seniorům, jak ochránit své domácnosti před požáry

Požární ochrana v domácnostech pro seniory. 

Vzhledem k několika tragickým a nešťastným událostem v domovech důchodců a bytech pro seniory v průběhu letošního roku se rozhodli příslušníci odboru prevence Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje provést několik přednášek v domovech důchodců, klubech pro seniory a podobných zařízeních. V nich se vyskytuje skupina obyvatelstva hodně opomíjená, kterou představují naši nejstarší spoluobčané – senioři.
 
V uplynulých dnech proběhla první ze série přednášek na téma „Požární ochrana v domácnostech pro seniory“. Přednáška proběhla v Centru sociální pomoci a služeb o.p.s. v Hradci Králové.
 
Přednášky, o kterou byl velký zájem, se zúčastnilo sedmnáct seniorů nejen z tohoto centra. V úvodu proběhlo seznámení s činností Hasičského záchranné sboru Královéhradeckého kraje. Dále se senioři seznámili s linkami tísňového volání, radami, jak se zachovat a co dělat v případě požáru, shlédli filmové klipy „HASIČI VARUJÍ“. Velký zájem vzbudila část přednášky zaměřená na skutečné požáry, kde hlavní roli hrály varné konvice a svíčky. Poslední část přednášky byla na téma „Ze života vyšetřovatelů“, kde posluchači viděli na fotografiích nejčastější chyby v domácnostech, které způsobují požáry. Jednalo se např. o nedopalky cigaret v odpadkovém koši, požár od vánočního stromečku nebo adventního věnce či technickou závadu na televizoru.
 
Na závěr přednášky proběhla diskuze, ve které byla příslušníkům položena řada dotazů. K nejčastějším otázkám patřilo, jak se zachovat při odchodu z domu, jak vypínat spotřebiče, zda je nutné vypínat jističe při odjezdu na dovolenou a mnohé další.
Na základě odezvy od posluchačů lze říci, že přednáška se u seniorů, ale taktéž u jejich doprovodu a ošetřovatelského personálu, setkala se skutečným zájmem a účastníci přiznali, že se s mnohými informacemi setkali poprvé a ocenili praktické rady pro řešení mimořádných situací. Vzhledem ke kladné odezvě budou přednášky v průběhu roku pokračovat také v dalších centrech a domovech důchodců v okrese Hradec Králové.
 
 
 
por. Ing. Lukáš Hřebačka
odbor prevence
HZS Královéhradeckého kraje

vytisknout  e-mailem