HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

HASIČI RADÍ: Neparkujte na nástupních plochách pro požární techniku

Parkování na velkých sídlištích je pro jejich obyvatele komplikované. Míst je málo a aut stále přibývá. Ovšem pro náš zásah je přístup k jednotlivým domům naprosto klíčový. 

Proto je pro vlastníky objektů ze zákona povinné u budov s požární výškou nad 12 metrů (což odpovídá zhruba pěti nadzemním podlažím) vybudovat nástupní plochu pro hasiče. Je to z toho důvodu, že se zde předpokládá záchrana osob a případně i požární zásah výškovou technikou, a to konkrétně automobilovými žebříky a plošinami. Ty kvůli své velikosti a způsobu ustavení potřebují prostor. Nástupní plochy proto musejí zůstávat vždy volné. Pak může být záchrana osob úspěšná a požární zásah účinný.

hasici_radi_zari_nastupni_plochy.png

Správné značení

Stěžejní rovněž je, aby byly nástupní plochy na velkých sídlištích řádně označeny. Bez toho se obyvatelé domů jen těžko dozvědí, že parkují špatně právě na nástupní ploše pro požární techniku. Způsob označení upravuje vyhláška o požární prevenci. Musí se jednat o dopravní značku zákaz stání B 29 s dodatkovou tabulkou. Pokud nástupní plocha není označena a z tohoto důvodu plocha není volná pro požární techniku, jedná se o porušení povinnosti dané přímo zákonem o požární ochraně a lze v tomto případě právnické nebo podnikající fyzické osobě uložit pokutu až 500 tisíc korun.

Obyvatele sídlišť proto žádáme, aby neparkovali na nástupních plochách. Také by měli zkontrolovat, zda vozidlo nenechávají před nadzemními nebo nad podzemními hydranty. Špatné odstavení automobilu může znemožnit jejich užití v případě požáru v okolí. Rovněž doporučujeme na komunikacích parkovat vždy tak, aby vedle vozu zůstal volný pruh široký minimálně 3 metry a zároveň auto postavit v dostatečné vzdálenosti od hranice křižovatek, zatáček a zúžení komunikací tak, aby záchranáři mohli odbočit nebo projet.

Správným parkováním můžete zachránit život. Až nás budete potřebovat, přeparkovat už nestihnete.

Seminář pro odborníky

Jelikož téma nástupních ploch vnímáme jako zásadní, snažíme se vzdělávat i odbornou veřejnost. Proto jsme loni organizovali seminář, který se na tuto problematiku zaměřil. Mapovali jsme a analyzovali místa v Olomouckém kraji, kde nástupní plochy chybějí nebo nejsou správně označené. Spolu se samosprávami a zástupci stavebních firem jsme hledali možnosti nápravy.

Více rad pak najdete níže:

Tentokrát doporučujeme podívat se i na podrobnější informace.

HASIČI RADÍ Podívejte se na další protipožární a bezpečnostní doporučení HZS Olomouckého kraje.

por. Mgr. Lucie Balážová
tisková mluvčí 
HZS Olomouckého kraje
T: 777 420 107
T: 950 770 039
M: lucie.balazova@hzsol.cz
M: mluvci@hzsol.cz

Odkazy do noveho okna

hasici_radi_zari_nastupni_plochy

hasici_radi_zari_nastupni_plochy 

Detailní náhled

hasici_radi_zari_nastupni_plochy_big

hasici_radi_zari_nastupni_plochy_big 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem