HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči opět zasahovali u požáru skládky ve Voticích

V sobotu 24. října krátce před polednem hasiči opět vyjížděli k požáru skládky tuhého komunálního odpadu ve Voticích na Benešovsku. 

Operační důstojník v prvním sledu vyslal na místo profesionální jednotku z Benešova spolu s dobrovolnou jednotkou obce Votice. První jednotka, která k události dojela, nahlásila, že požár zasáhl plochu 5x5 metrů z boku skládky. Velitel zásahu si vyžádal další dvě velkoobjemové cisterny a bagr, který pomůže skládku rozhrabat, aby hasiči zjistili, do jaké hloubky je odpad požárem zasažen. Postupně bylo zjištěno, že se oheň rozšířil do hlubší vrstvy a bude nutné přivolat posily, hlavně s velkoobjemovými cisternami pro dopravu vody a s lidmi, kteří budou v dýchací technice rozebírat a hasit odpad.

Aby byla zajištěna plynulá dodávka vody k hašení, bylo ve Voticích zřízeno čerpací stanoviště. Krátce před jednou hodinou po poledni byl požární poplach zvýšen na druhý stupeň a k události povolány další jednotky. Zároveň byl o spolupráci požádán Záchranný útvar HZS ČR s těžkou technikou, která pomůže s rozebíráním naskladněného materiálu. K zajištění dostatečného množství náhradních lahví do dýchací techniky byl na místo povolán také protiplynový automobil a současně byly další lahve plněny na stanici v Benešově. Zásah probíhal celou noc. Ráno byl poplachový stupeň zvýšen na třetí a byly povolány další jednotky. Mimo jiné druhý protiplynový automobil se zásobou lahví z Příbrami a tankovací kontejner z mělnické stanice, aby jednotky nemusely řešit nedostatek pohonných hmot a práce probíhaly plynule. Byl také zřízen štáb velitele zásahu. O stravu a pitný režim se postaral zástupce firmy, které skládka patří.

Na noc se veškeré práce přerušily, aby jednotky nabraly síly. Na místě zůstala na dohled dobrovolná jednotka Votice. Plamenné hoření v té chvíli vidět nebylo, ale bylo jisté, že je potřeba v zásahu pokračovat, aby byl odpad zcela uhašen. V neděli v podvečer byl poplachový stupeň snížen na druhý a krátce před půl desátou večer na základní. Jednotky opět na noc přerušily činnost a v dohlídce pokračovala místní dobrovolná jednotka. Další hasební práce začaly v pondělí 27. října po rozednění. Necelou hodinu po poledni hasiči dostali požár skládky pod kontrolu a mohla být nahlášena lokalizace. Na místě opět zůstala na dohlídku dobrovolná jednotka Votice, všechny ostatní se vrátily na základny. V úterý dopoledne bylo rozhodnuto o dalším monitorování skládky a dohašování nově objevených ohnisek. Jedno menší bylo zlikvidováno i za pomoci bagru po kontrole ve středu dopoledne.

Během zásahu přijel i vyšetřovací tým z Chemické laboratoře HZS Středočeského kraje v Kamenici, který odebral vzorky vody po hašení přímo na skládce i z nedalekého rybníka a čističky. O situaci byli informováni pracovníci České inspekce životního prostředí.

O požáru votické skládky před dvěma týdny jsme informovali 12. října.

ZASAHUJÍCÍ JEDNOTKY:

HZS Středočeského kraje:
Benešov, Mělník, Příbram a Chemická laboratoř Kamenice
JSDH obcí: Benešov, Bukovany, Buš, Bystřice, Čechtice, Čerčany, Jankov, Jesenice, Kosova Hora, Krhanice, Mrač, Načeradec, Neustupov, Neveklov, Olbramovice, Pyšely, Sedlčany, Sedlec-Prčice, Slapy, Soběhrdy, Teplýšovice, Trhový Štěpánov, Vlašim-Vlašim, Votice, Vranov, Vrchotovy Janovice a Zdislavice

HZS Jihočeského kraje: Tábor
JSDH obcí: Jistebnice a Mladá Vožice  

Záchranný útvar HZS ČR: Jihlava a Zbiroh

por. Ing. Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje

Odkazy do noveho okna

001 - Požár skládky Votice - bagr pomáhá rozhrabávat hromadu

001 - Požár skládky Votice - bagr pomáhá... 

Detailní náhled

002 - Náročné hašení skládky Votice

002 - Náročné hašení skládky Votice 

Detailní náhled

003 - Hašení a rozhrabávání skládky ve Voticích

003 - Hašení a rozhrabávání skládky ve V... 

Detailní náhled

004 - Hašení skládky ve Voticích

004 - Hašení skládky ve Voticích 

Detailní náhled

005 - Hašení požáru skládky ve Voticích

005 - Hašení požáru skládky ve Voticích 

Detailní náhled

006 - Požár skládky Votice

006 - Požár skládky Votice 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem